Izvor: Blic, 30.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talibani odbili Karzaijevu ponudu o mirovnim pregovorima

Talibani su danas odbili ponudu avganistanskog predsednika Hamida Karzaija o mirovnim pregovorima, a kao razlog su naveli prisustvo stranih vojnika u zemlji, preneo je jedan portparol talibana.

Karzai je u subotu izrazio spremnost da se radi mirovnih pregovora sastane sa liderom talibana mulom Muhamedom Omarom i vođom druge pobunjeničke grupe Gulbudinom Hekmatjarom.

Avganistanski predsednik je isključio bilo kakve preduslove kao što je povlačenje 50.000 stranih mirovnjaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji su pod komandom NATO-a i vojske SAD.

Američki predsednik Džordž Buš i generalni sekretar UN Ban Ki Mun podržali su ideju o mirovnim pregovorima, rekao je Karzai koji se ovog meseca sa njima sreo u SAD.

Portparol talibana Kari Mohamad Jusuf rekao je agenciji Rojters da pregovori sa vlastima Kabula ne dolaze u obzir.

"Karzaijeva vlada je marionetska. Ona nema autoritet pa zašto bismo mi gubili vreme i napore", rekao je Jusuf. "Sve dok su američki i NATO vojnici u Avganistanu, razgovori sa Karzaijem nisu mogući."

Predsednik Avganistana je rekao da bi talibanima ustupio neka mesta u vladi i da bi Omaru i Hekmatjaru bilo dozvoljeno da se kandiduju na izborima 2009. ukoliko žele vlast.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.