Talibani nemaju saznanja o mirovnim pregovorima

Izvor: RTS, 30.Jul.2015, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talibani nemaju saznanja o mirovnim pregovorima

Avganistanski talibani su saopštili da "nemaju saznanja" o novoj rundi mirovnih pregovora za koju se očekuje da će početi sutra u Pakistanu. Saopštenje ukazuje na to da talibani neće učestvovati u drugoj rundi zvaničnih i direktnih pregovora sa avganistanskom vladom, zaključuje agencija AP.
Zasad nije poznato da li su se talibani potpuno povukli iz mirovnih pregovora, koji su pokrenuti početkom jula, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi Tanjug.

Talibani su današnje saopštenje poslali agenciji AP samo dan nakon što je vlada u Kabulu objavila da je lider talibana Mula Mohamed Omar mrtav već više od dve godine.
Kancelarija avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija je saopštila da će takav razvoj događaja ojačati uslove za održavanje mirovnih pregovora.
Talibani, koji od 2001. godine nastoje da svrgnu vladu u Kabulu, ponovo su osvojili okrug Nau Zad u južnoj provinciji Helmand, koji su koalicione snage godinama teškom mukom obezbeđivale.
To predstavlja veliki udarac za avganistansku vladu, koja se sada protiv militanata bori sama, bez pomoći koalicionih snaga.
Zvaničnici Nau Zada su saopštili da je okrug pao posle dvodnevnih žestokih borbi sa talibanima, koji su potvrdili da su preuzeli kontrolu nad tim okrugom i dodali da su tom prilikom zaplenili veće količine oružja i municije.
Pokrajina Helmand je već godinama važno uporište talibana i centar proizvodnje opijuma.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Moguće povlačenje talibana iz pregovora

Izvor: Akter, 30.Jul.2015

Avganistanski talibani koji su se skoro 14 godina borili za rušenje vlasti u Kabulu, saopštili su danas da nisu obavešteni o novoj rundi mirovnih pregovora najavljenih za sutra u Pakistanu, što ukazuje na mogućnost da ne učestvuju u tim razgovorima, ocenio je AP..Odbijanje mirovnih razgovora usledilo...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.