Talas iz Slovenije stigao u Zagreb

Izvor: Blic, 20.Sep.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talas iz Slovenije stigao u Zagreb

Vodeni talas koji je izazvao haos tokom vikenda u Sloveniji, nateravši vlasti da zatvore tridesetak puteva i ugrozivši rad nuklearne elektrane „Krško”, tokom prošle noći stigao je i do hrvatske prestonice, Zagreba. Juče u podne vodostaj Save kod tog grada bio je 427 centimetara, što je pedesetogodišnji rekord, dok je kod Jesenica u Sloveniji vodostaj bio 554 centimetra, što je rekord za poslednjih 100 godina, a sinoć je tamo očekivan i vrh vodenog talasa od čak 620 centimetara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Specijalne jedinice hrvatske policije juče po podne su uz pomoć helikoptera spasle muškarca koji je ostao zarobljen na brodu-noćnom klubu „Brazil" na obali Save, kod železničkog mosta u blizini Zagreba, samo nekoliko minuta pre nego što je nabujala Sava progutala brod. Prve na udaru vodenog talasa koji je naišao iz Slovenije bile su hrvatske opštine Koprivnica i Zaprešić, gde je iz okolnih sela evakuisano oko 20 osoba.

Zbog jakih kiša i rastućeg vodostaja, u Sloveniji je u noći između subote i nedelje uveden najviši stepen opasnosti od poplave i klizišta. Ljubljana je i juče bila praktično odsečena od drugih delova zemlje zbog obilnih poplava u njenoj okolini koje su izazvale Gradščica i druge reke. Delovi slovenačke prestonice bili su potpuno pod vodom, a bez električne energije ostalo je više od 3.000 stanovnika Ljubljane. Prema informacijama Radija „Slobodna Evropa", neimenovana osoba poginula je u bujicama.

Najkritičnije je bilo na području Celja, gde se iz korita izlila reka Savinja i poplavila put Celje - Zidani Most. Savinja se prelila preko nasipa i na području Laškog, koje je ostalo potpuno odsečeno od sveta. U Zagorju na Savi poplava je uzrokovala veliku materijalnu štetu. Poplavljeno je više fabrika i stambenih zgrada, a evakuisano nekoliko porodica. Slično je bilo i na području Ajdovščine, na zapadu Slovenije.

Pored poplava prete i brojna klizišta. Samo na području Zagorja na Savi zabeleženo je čak 50 klizišta koja ugrožavaju stambene i privredne objekte i puteve. Tamo je juče bio i Borut Pahor, slovenački premijer, koji je rekao da će u skoroj budućnosti na svim poplavljenim područjima biti potrebno sprovesti kapitalne infrastrukturne intervencije kako se ništa slično ne bi ponovilo.

Stručnjaci procenjuju da je šteta od poplava u Sloveniji ogromna, a biće utvrđena kada se voda povuče. Šteta bi bila veća da državna Agencija za životnu sredinu pre nekoliko dana nije upozorila građane na nadolazeću opasnost.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poplave u Hrvatskoj

Izvor: S media, 20.Sep.2010

Vodeni talas koji je tokom noći Savom stigao iz Slovenije u Hrvatsku manji je od očekivanih 620 centimentara, mada Sava ima najviši vodostaj u toku kroz Hrvatsku, u zadnjih 50 godina, javljaju hrvatski mediji...Posle prolaza vodenog talasa tokom prošle noći, poslednjih sati se stanje na terenu postepeno...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.