Tajvan traži prijem u UN

Izvor: B92, 15.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajvan traži prijem u UN

Demonstracije u Kaošjungu (Beta)

Tajpej -- Oko 250.000 ljudi okupilo se danas u dva tajvanska grada, tražeći prijem te zemlje u Ujedinjene nacije.

Tajvanski predsednik Čan Šui-Bjan, koji se zalaže za nezavisnost ostrva, prošao je, zajedno sa još 150.000 ljudi, ulicama grada Kaošjunga, dok se oko 100.000 demonstanata okupilo u gradu Tajčung, gde je nacionalistički predsednički kandidat Ma Jing-Džeu održao sopstveni skup podrške prijemu u UN.

Zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tajvanske vlade saopštili su da znaju da će pokušaj prijema u UN propasti, što je izazvalo spekulacije da vladajuća Demokratska progresivna partija (DPP) pokušava da, uzburkavši situaciju u zemlji, dobije na vremenu za postizanje veće nezavisnosti od NR Kine, preneo je Rojters.

Očekuje se da UN u utorak odbace zahtev Tajvana.

Više pokušaja Tajvana da uđe u UN pod zvaničnim imenom Republika Kina, propalo je tokom protekle decenije, poslednji put u julu.

Vlasti u Pekingu insistiraju na politici "jedna Kina" i prete da će upotrebiti vojnu silu ukoliko Tajvan pokuša da se osamostali.

NR Kina smatra Tajvan svojom teritorijom, a u Savetu bezbednosti UN ima status stalne članice sa pravom veta, što znači da prosperitetni Tajvan, ostrvo sa 23 miliona stanovnika u Južnom kineskom moru, nema šanse da bude primljen u svetsku organizaciju organizaciju.

Savet bezbednosti UN je 1971. glasao da NR Kina zameni Tajvan, u tom najvažnijem telu svetske organizacije.

Na Tajvan su se 1949. povukle nacionalističke snage pod komandom feldmaršala Čang-Kai Šeka, pošto ih je u građanskom radu porazila Narodnosolobodilačka armija predvođena komunistivčkim vođom Mao Ce-tungom.

Tajvan međunarodno priznaju samo 24 države, uglavnom male zemlje u centralnoj i južnoj Americi, Africi i Pacifiku.

DDP namerava da u vreme predsedničkih izbora u martu 2008, održi referendum da li ostrvo treba da traži članstvo u UN, kao nova članica pod imenom Tajvan.

Takva odluka DDP pojačala je tenzije između Tajvana i njegovog glavnog saveznika, Sjedinjenih Američkih Država, jer Vašington želi dobre odnose sa NR Kinom.

Vlasti NR Kine se danas nisu oglasile povodom demonstracija, ali, kako podseća britanska agencija, u Šangaju je održana velika vojna vežba, što može biti znak da Kina i dalje vidi rat kao opciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.