Tajno sovetsko sklonište  za podmornice – dođite!

Izvor: Vostok.rs, 28.Avg.2010, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajno sovetsko sklonište za podmornice – dođite!

28.08.2010. - Sa odlukom da se produži ostanak ruske Crnomorske flote u Ukrajini, zaliv Balaklava, nekada dom tajne sovetske podzemne baze za podmornice, ima šansu za novi život.

Sa odlukom da se produži ostanak ruske Crnomorske flote u Ukrajini, zaliv Balaklava, nekada dom tajne sovetske podzemne baze za podmornice, ima šansu za novi život.

Jedno od najživopisnijih i najstarijih naselja u regiji, danas privlači hiljade turista svakog leta – nešto sasvim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << nemoguće u sovetsko doba.

Više od četiri decenije, grad Balaklava se nije mogao naći na običnim sovetskim mapama. Zvanično, mesto nije postojalo. A sve zbog specijalnog postrojenja usečenog u planini, koje je nekada bilo jedno od najvećih tajni Sovetskog Saveza.

Danas se zove Muzej Crnomorskih snaga. Pre toga je bilo tajna baza za podmornice, sve do 1995. godine, kada je napuštena.

Postrojenje je nastalo kao rezultat hladnog rata: nakon američkog nuklearnog bombardovanja Japana 1945. godine, Moskva se bojala da bi SSSR mogao biti sledeća meta.

Sovetski Savez je počeo graditi podzemne bunkere za ključna postrojenja, koji su osposobljeni da prežive nuklearni udar.

Pristanište za podmornice Balaklava – ili objekat GTS-825 – je bilo jedno od prvih takve vrste.

„Specijalno imenovane jedinice su počele izgradnju objekta a sredinom 1950-ih," kazao je Vladimir Mironov, vodič u Balaklava muzeju. „ Teško je bilo probiti planinu, koja se nalazi iznad nas, i morali su da postavljaju eksploziv da bi izgradili ove dvorane."

Prioritet postrojenja je bio popravka malih i srednjih podmornica. Ali u slučaja napada na Sovetski Savez, baza u Balaklavi se lako mogla transformisati u platformu za osvetnički napad.

„U slučaju nuklearne pretnje, baza je mogla da udomi do devet podmornica," za RT je rekao Mironov. „Takođe je imala vojno odeljenje i bunker, gde bi se moglo evakuisati do 3.000 ljudi. Pored toga, specijalno krilo baze je projektovano da bude oružarnica za podmornice, uključujući i ono najmoćnije."

Sada je baza skoro prazna, nakon što je, posle njenog napuštanja, veliki deo opreme opljačkan 1990-ih godina. Ali, na malom monitoru se navodi da je postrojenje nekada bilo krcato oružjem – i objašnjava zašto je bilo tako potpuno skriveno.

Danas, samo nekoliko decenija kasnije, središte postavke čini radionica, gde su se popravljala i sklapala torpeda za podmornice – uključujući i nuklearno naoružanje, jako više od jednog megatona.

Nakon što su, ranije ovoga leta, predsednici Medvedev i Janukovič potpisali sporazum, prema kojem je prolongiran ostanak ruske Crnomorske flote u Krimei do 2042. godine, počele su medijske špekulacije o uskrsnuću Balaklava postrojenja.

Novine su navodile da će Moskva investirati u bazu – i ponovo je koristiti za popravak podmornica Crnomorske flote. Kijev je demantovao takve tvrdnje, a direktor Muzeja, Aleksandar Politov, zna zašto.

„Postrojenje je izgrađeno za male i srednje podmornice," za RT je izjavio Politov. „I izgrađeno je bez ikakive perspektive u budućnosti. Od 1970-ih godina, Sovetski savez je počeo proizvoditi velike podmornice, koje se danas koriste. One su mnogo veće od onih korištenih 60-ih , i jednostavno ne bi mogli stati u kanale postrojenja."

Od otvaranja 2001. godine, Muzej Balaklava je posetilo desetine hiljada turista, željnih da saznaju neke tajne sovetske istorije. Oni, koji su zadužđeni za postavku, kažu da služi kao stalni podsetnik na vremena kada je svet stajao na rubu globalne konfrontacije.

Izvor: RT TV, foto: Russos

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.