Izvor: Blic, 06.Avg.2016, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajno pogubljen iranski nuklearni naučnik

Iranske vlasti pogubile su nuklearnog naučnika Šahrama Amirija koji je bio u pritvoru od 2010. godine, javio je danas Bi-Bi-Si.

Iran executes nuclear scientist Shahram Amiri - Family tells @ManotoNews https://t.co/YdXIirZFpP pic.twitter.com/5sorKQVt4r

Amirijeva majka rekla je da je telo njenog sina vraćeno u njegov rodni grad sa tragovima konopca oko vrata, što ukazuje da je bio obešen.

Amiri je držan na tajnoj lokaciji nakon što se vratio iz Sjedinjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Američkih Država, gde ga je po njegovim rečima nasilno odvela CIA.

Prema nekim izveštajima Amiri je imao velika saznanja o iranskom nuklearnom programu.

Amiri koji je rođen 1977. nestao je posle hodočašća u Meki 2009. godine.

Shahram Amiri, Iranian #nuclear scientist, who returned to #Iran from US in 2010 is reportedly executed in Iran pic.twitter.com/K7h1yfkhGg

On se pojavio u SAD posle godinu dana, a kako je izjavio, CIA ga je kidnapovala i stavila pod "intenzivan psihološki pritisak kako bi otkrio osetljive informacije".

Na video snimku koji je očigledno napravljen u SAD on je rekao da je odveden u kuću na nepoznatoj lokaciji i da je dobio injekciju anestetika.

U drugom videu Amiri je tvrdio da je pobegao iz pritvora u SAD. Vratio se u Teheran 2010. godine i dočekan je kao heroj.

Shahram Amiri, nuke physicist who defected to US & returned to Iran has been hanged says family @bbcpersian pic.twitter.com/N8SxJX0mfS

Američki zvaničnici rekli su za BBC da je Amiri dezertirao sopstvenom voljom i da je pružio "korisne informacije" SAD.

On je kasnije po povratku u Teheran bio osuđen na dugu zatvorsku kaznu.

Njegova porodica potvrdila je u to vreme da je pritvoren i saopštila da strahuje za njegov život.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.