Tajm: Hrvatska policija bila arogantna prema izbeglicama

Izvor: Press, 09.Okt.2015, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajm: Hrvatska policija bila arogantna prema izbeglicama

Prateći izbeglice sa Bliskog Istoka na njihovom "putu nade" od Egejskog mora, preko Balkana, prema Zapadu Evrope, američki magazin "Tajm" negativno ocenjuje rad hrvatske policije, kritikujući arogantnost njenih pripadnika nad nemoćnima.
         Naslovna fotografija novog broja magazina snimljena je na srpsko-hrvatskoj granici, kod Tovarnika, uz opisane rane faze tranzita izbeglica. "U hrvatskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << gradu Tovarniku, na granici sa Srbijom, hiljade su pohrlile na železničku stanicu i još hiljade su ostale uz put, čekajući da se ukrcaju na vozove ili autobuse koji vode na nepoznate destinacije. Mnogi nisu imali predstavu u kojoj se zemlji nalaze", navode u najavi objavljenoj na svom portalu. Kritikuju ponašanje hrvatske policije prema izbeglicama u prvim danima krize, pogotovo prema onima koji su odvojeni od svojih porodica i primećuju, prenosi regionalna televizija N1, da su rane faze tog tranzita bile haotične, jedva kontrolisane. "Ne od strane nevladinih organizacija, nego interventne policije, trenirane za obuzdavanje građanskih nemira i fudbalskih huligana. Porodice su odvojene, ali policija ostaje nesvesna njihovih molbi, arogantna u svojoj moći nad nemoćnima, izdajući nadu očajnika koji su stigli do sada, usprkos svemu, da bi na kraju doživeli najokrutniju od svih sudbina", navodi magazin. Od početka izbeglice krize na teritoriju Hrvatske ušlo je 136. 723 izbeglica, podaci u Ministarstva unutrašnjih poslova koje i dalje očekuje njihov priliv iz Srbije. Tokom nedavne posete prihvatnom centaru za izbeglice u Opatovcu premijer Zoran Milanović je, uz podsećanje da Hrvatska nije u šengenu, ocenio da se u zbrinjavanju i brizi o izbeglim osobama ponaša kao da jeste.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.