Izvor: Vostok.rs, 29.Okt.2011, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajland: Voda prodrla do dvorca

29.10.2011. -

Voda je prodrla na teritoriju Velikog kraljevskog dvorca i Hrama Smaragdnog Bude u Bangkoku. Osim toga reka je poplavila priobalne delove bankogskog "Kineskog kvarta". Voda nije krenula prema centru grada

"Poplava je bila manja i voda se brzo povukla. Ali, koliko se stanovnici Bangkoka sećaju, to je bio prvi put da je voda prodrla u kompleks bez obzira na činjenicu da se on nalazi na samoj obali reke", navodi se u saopštenju elektronske verzije novina Bangkok >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Post.

Poslednjih nedelju dana zbog provale betonskih ograda na obalama reke Cao Praje okolina Velikog dvorca je dva puta poplavljena, nivo vode je činio do pola metra. Voda je stigla do zidova istorijskog kompleksa, ali nije prodrla unutra jer su svi putevi kojima bi mogla da uđe bili osigurani preprekama. Vojnici i dobrovoljci su oba puta uspeli da za samo nekoliko sati popune rupe u kapitalnim ogradama i da okolinu kompleksa oslobode vode.

Veliki kraljevski dvorac, jedan od prvih kompleksa zgrada čijom izgradnjom je nastao Bangkok, danas funkcioniše kao arhitektonsko-istorijski muzejski kompleks. Pored toga na njegovom području se nalazi i nekoliko odseka lične kraljevske kancelarije i rezidencija za šefove stranih država koji dolaze u posetu Bangkoku.

Hram Smaragnog Bude je običnim danima otvoren kao muzej, a za vreme budističkih praznika u njemu se održavaju religijske svečanosti u kojima učestvuju članovi kraljevske porodice.

Od jutros i do šest časova popodne u reci Cao Praji održaće se rekordni nivo vode: u mnogim delovima grada reka teče na visini gornje ivice 2,5-metarske zaštitne betonske ograde koja je izgrađena duž obale sa obe strane celog toka reke preko gradskog područja. Zapadna obala reke je niža od istočne, pa je voda tamo prodrla još u četvrtak i petak sa nezaštićenih deonica reke na gradskim periferijama.

Po mišljenju stručnjaka svih osam gradskih opština koje se nalaze na desnoj obali reke Cao Praje narednih dana će biti poplavljeno do nivoa od najmanje 50 santimetara. Na istočnoj obali reke samo tri od 42 opštine su delimično poplavljene. U petak i subotu reka je provalila kroz ograde i poplavila priobalne delove bangkogskog "Kineskog kvarta", gde su kuće i radnje tesno zbijene. Međutim poplava se ograničila na priobalne kvartove, voda nije krenula dalje prema centru grada.

Prema materijalima RIA Novsti

Izvor: Golos Rossii

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.