Tajfun doneo dalaj-lamu

Izvor: Glas javnosti, Beta, Tanjug, 28.Avg.2009, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajfun doneo dalaj-lamu

TAJPEJ - Tajvan, koji je prošle godine, zbog bojazni da ne pogorša odnose s Kinom, odbio posetu dalaj-lami, odobrio je da tibetanski verski vođa iduće sedmice dođe na ostrvo, radi pružanja podrške žrtvama nedavnog tajfuna.

Peking tibetanskog lidera, nastanjenog u Indiji, smatra separatistom i protivi se njegovim putovanjima u inostranstvo. Zasad, međutim, nema reagovanja Kine na odluku Tajvana, a Rojters prenosi očekivanja da se kineska vlada neće odlučiti za reakciju koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << bi bila štetna za njene sve jače trgovinske, turističke i druge veze sa ostrvom.

Peking je, smatra se, svestan da bi njegov oštar stav išao na ruku protivnicima tajvanskog predsednika Ma Jingđeua, koji je zagovornik izbegavanja tenzija s Kinom i unapređenje odnosa.

- Odlučili smo da dozvolimo posetu dalaj-lami koji će se moliti za žrtve i preživele - izjavio je Ma, prilikom posete oblasti pogođenoj nedavnim tajfunom.

Prema izvorima vlade u Tajpeju, dalaj lama će na Tajvanu boraviti od 31. avgusta do 3. septembra.

- Predsednik Ma je, posle dugo vremena, napravio pravi potez - izjavio je član tibetanskog parlamenta u egzilu Kedrub Tondup, koji živi na Tajvanu.

Dalaj lama je oduvek želeo da dođe na Tajvan i raduje se predstojećem putovanju, izjavio je njegov blizak saradnik iz tibetanske vlade u egzilu, čije je sedište u indijskom gradu Daramsali.

- Jedini cilj posete je da se ohrabre nastradali i da se za njih moli - istakao je on, podsećajući da je dalaj lama odmah posle katastrofe poslao poruku nastradalom stanovništvu Tajvana.

Tajvan, na kojem živi veliki broj izbeglih Tibetanaca i više miliona budista, odobrio je posete dalaj-lami 1997. i 2001.

Ma je prošle godine ugasio nade za novu posetu tibetanskog lidera, saopštavajući da nije vreme za to, jer njegova vlada radi na poboljšanju odnosa sa Kinom. Tajvanske budističke grupe su oštro kritikovale tu odluku.

Kina i Tajvan su se razdvojili 1949. posle građanskog rata, ali Peking ostrvo i dalje smatra delom matice zemlje i upozorava da će ga dovesti pod svoju kontrolu, ako treba i upotrebom sile.

Dalaj-lama (73) napustio je Tibet 1959. nakon što je propao ustanak protiv kineske vlasti u tom regionu.   

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.