Tadić: Ne smemo izgubiti nijedan dan

Izvor: Politika, 09.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Ne smemo izgubiti nijedan dan

Predsednik Srbije i portugalski premijer razgovarali su u svetlu činjenice da će Portugalija u 2007. preuzeti od Nemačke predsedavanje EU

PORTO – Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je juče u Portu s premijerom Portugalije Žozeom Sokratesom i od njega dobio jasnu poruku da će Portugalija snažno podržavati Srbiju na putu evropskih integracija.

Predsednik Srbije i portugalski premijer razgovarali su u svetlu činjenice da će Portugalija, u drugoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << polovini 2007. godine, od Nemačke preuzeti predsedavanje Evropskom unijom.

Tadić je protekle nedelje u Berlinu razgovarao i s nemačkim kancelarom Angelom Merkel, čija će zemlja predsedavati Unijom od 1. januara naredne godine. Nemačka je ujedno i članica Kontakt grupe za Kosmet.

Ističući da su to dve zemlje koje će u 2007. godini biti na čelu EU, što je za evropske integracije Srbije veoma važno, Tadić je rekao: "Dobio sam veliku podršku za što brže integracije Srbije u Evropsku uniju. Naš cilj je da do kraja 2007. dobijemo status kandidata. Da bismo to dobili moramo sprovesti mnoge reforme u našoj zemlji, završiti saradnju s tribunalom u Hagu i približiti Srbiju, u pravnom i vrednosnom smislu, evropskim državama."

Srpski predsednik je rekao da, posle zvanične kandidature, Srbija mora da bude spremna za pregovore o svim važnim tačkama "kako bismo u najbržem roku postali članica EU". "Ne smemo izgubiti nijedan dan", istakao je Tadić.

Predsednik Srbije je danas na Kongresu partija evropskih socijalista razgovarao i s mađarskim premijerom Ferencom Đurčanjom o bilateralnoj i ekonomskoj saradnji i potrebi da se čitav region integriše u Evropsku uniju.

Tadić je takođe razgovarao i s liderom PASOK-a i predsednikom Socijalističke internacionale Jorgosom Papandreuom, a imao je sastanak s predsednikom američke Demokratske stranke Haurdom Dinom.

DS, čiji je Tadić lider, dobila je juče, na Kongresu partija evropskih socijalista status posmatrača. Predsednik Srbije je naglasio da je reč o veoma važnoj evropskoj organizaciji i da su u njoj partije iz zemalja koje su važne članice Unije.

(Tanjug)

[objavljeno: 09.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.