TUŽILAŠTVO POKRENULO ISTRAGU, META SE ODREKAO IMUNITETA

Izvor: Kurir, 13.Jan.2011, 02:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TUŽILAŠTVO POKRENULO ISTRAGU, META SE ODREKAO IMUNITETA

TIRANA - Državni tužilac u Tirani pokrenuo je u sredu istragu o video snimku na kojem je potpredsednik vlade Iljir Meta prikazan kako namešta posao oko izgradnje jedne hidroelektrane, posle čega je Meta saopštio da se odriče imuniteta.

Pravni postupak biće pokrenut zbog krivičnog dela primanja mita i zloupotrebe položaja, navedeno je u saopštenju kancelarije tužilaštva, izdatom pošto je televizijska stanica "Top čanel" objavila u utorak snimak razgovora Mete i bivšeg ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << energetike Dritana Priftija.

Kancelarija će uzeti video traku da bi je koristila kao dokaz dokom pravnog postupka, prenela je albanska novinska agencija ATA.

Meta je negirao sve optužbe i saopštio da se odriče poslaničkog imuniteta da bi omogućio da bude sprovedena istraga o navodnoj korupciji, navela je agencija Rojters.

"Radi transparentnosti posle optužbi za korupciju i kršenje zakona, zvanično izjavljujem da se odričem poslaničkog imuniteta", rekao je Meta, čija je stranka Socijalistički pokret za integraciju manjinski koalicioni partner u albanskoj vladi.

Meta je odbacio snimak kao "izmišljotinu" i "ružnu političku i moralnu obmanu".

Albanski premijer Sali Beriša pozdravio je odluku Mete da se odrekne poslaničkog imuniteta i da se suoči sa istragom, prenela je ATA.

"Premijer Beriša poziva kancelariju tužilaštva i sva pravosudna tela da pokrenu detaljnu istragu o tom slučaju i uverava da će ova vlada obezbediti sva sredstva potrebna za potpunu proveru tog i drugih slučajeva u koja su umešani organi državne uprave", izavio je na konferenciji za novinare porptarol vladajuće Demokratske partije Alban Mustafaraj.

Beriša je rekao da je objavljeni video snimak amaterski rad i da iza njegovog objavljivanja stoji opoziciona Socijalistička partija.

Opozicija je zahtevala Metinu ostavku zbog njegovog navodnog pokušaja da utiče na tender u zamenu za mito.

TV stanica "Top čanel" je u utorak emitovala desetominutni film, napravljen u martu 2010. godine, na kome je prikazan Meta, tada potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova, kako namešta posao oko izgradnje jedne hidroelektrane.

On je je tada zatražio od ministra Priftija da jednoj firmi, bez tendera, poveri taj posao oko hidrocentrale. Meta je tada takođe rekao, prema snimku, da ta kompanija nudi sedam odsto provizije, odnosno 700.000 hiljada evra, samo da dobije posao.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.