TUNIS UVEO VANREDNO STANJE Predsednik: I dalje nam prete teroristički napadi

Izvor: Blic, 04.Jul.2015, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TUNIS UVEO VANREDNO STANJE Predsednik: I dalje nam prete teroristički napadi

Predsednik Tunisa Beži Kaid Esebsi izjavio je danas da njegova zemlja "nije bezbedna od novih ekstremističkih napada", nakon što je nešto ranije proglasio vanredno stanje u državi.

Esebsi je u obraćanju naciji rekao da će vanredno stanje trajati 30 dana i da je uvedeno kako bi se izbegao kolaps države.

Vanredno stanje se uvodi nakon napada islamskih militanata na turiste na plaži u letovalištu Sus, pre osam dana, kada je ubijeno 38 stranih turista, uglavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Britanaca.

Rojters navodi da vanredno stanje privremeno daje vladi više fleksibilnosti, a vojsci i policiji više ovlašćenja, dok istovremeno ograničava pravo na javna okupljanja, navodi Rojters.

U Tunisu je vanredno stanje poslednji put bilo na snazi 2011. godine, tokom pobune protiv autokratskog vladara Zine El-Abidine Ben Alija.

Tuniske vlasti su već pojačale bezbednost nakon napada u Susu izvedenog 26. juna, pa su u hotele i plaže obezbeđivali naoružani policajci. Za napad u Susu je odgovornost preuzela Islamska država.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.