TRAMPOVA OSVETA: SAD gađale Siriju

Izvor: Mondo, 07.Apr.2017, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRAMPOVA OSVETA: SAD gađale Siriju

Kremlj ocenjuje da su američki napadi u Siriji naneli štetu odnosima između Rusije i SAD.

Foto: MONDO

  Američki predsednik Donald Tramp naredio kao osvetu za napad snaga Bašara el Asada u Idlibu u kome se sumnja da je korišćeno hemijsko oružje.

Napad je izvršen sa američkih vojnih brodova u istočnom Mediteranu, ispaljivanjem 50-60 "tomahavk" raketa na vojne baze iz kojih su navodno poleteli sirijski avioni koji su izvršili napad u Idlibu, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je više desetina ljudi poginulo.

Tramp je naredbu za napad izdao sa Floride, a sa američkim predsednikom su u to vreme bili državni sekretar Reks Tilerson, kao i njegov savetnik za bezbednost H. R. Makmaster.

Kako Si-En-En prenosi, Tramp je tokom napada bio na večeri sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, a sekretar za odbranu Džejms Matis ga je sve vreme informisao o operaciji u Siriji.

U obraćanju novinarima, Tramp je rekao da je u interesu SAD da zaustave upotrebu i širenje smrtonosnog hemijskog oružja.

"Večeras sam naredio vojni napad na pozicije u Siriji sa kojih je izvršen napad hemijskim oružjem. Nema spora oko toga da li je Sirija koristila zabranjeno oružje i prekršila obaveze koje ima pod Konvencijom o hemijskom naoružanju i ignorisala apele Saveta bezbednosti UN. Godine pokušaja da se promeni Asadovo ponašanje su propale, i to veoma dramatično", rekao je Tramp.

Raketni napad koji su SAD izvele u Siriji bio je "jedini" i očekuje se da ostane tako jer u ovom trenutku ne postoje planovi za eskalaciju, izjavio je neimenovani američki zvaničnik za Rojters.

Ovaj zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da se veruje da napad ne predstavlja signal velike promene u fokusu predsednika SAD Donalda Trampa koji je sada usredsređen na domaću politiku.

Predsednik SAD i Tilerson su prethodno za napad u Idlibu okrivili sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Prema poslednjem bilansu, najmanje 86 ljudi, među kojima je 30 dece i 20 žena, poginulo je u napadu hemijskim oružjem u toj pobunjeničkoj provinciji na severozapadu Sirije.

Savet bezbednosti UN, koji je u sredu održao hitnu sednicu, odložio je usvajanje rezolucije o osudi napada jer se Rusija ne slaže s tekstom.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je prerano optuživati sirijsku vladu da je odgovorna za smrtonosni napad. Moskva je navela da je hemijski incident najverovatnije izazvalo curenje hemikalija iz depoa koji je pod kontrolom pobunjenika.

Međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je juče rekao da podrška Rusije sirijskom predsedniku nije bezuslovna i dodao da će Moskva tražiti punu istragu o napadima hemijskim oružjem u Siriji.

Sjedinjene Države su do sada učestvovale u ratu u Siriji kao deo međunarodne koalicije, a ovo je njihova prva samostalna operacija u šest godina dugom ratu.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.