TRAKTOR PODRŠKA: Katalonci blokirali Barselonu

Izvor: Mondo, 29.Sep.2017, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"TRAKTOR PODRŠKA": Katalonci blokirali Barselonu

Katalonski poljoprivrednici u Barseloni vozili su danas traktore širokim gradskim bulevarima, u znak podrške održavanju referenduma o nezavisnosti tog autonomnog španskog regiona, zakazanog za nedelju.

Foto: AP Photo/Francisco Seco

Traktori sa zastavama pristalica nezavisnosti, takozvanim "esteladama", stigli su danas do sedišta regionalne vlade u Barseloni i ispunili okolne ulice, a slični "traktor protesti" održani su širom Katalonije, navodi Asošiejted >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pres.

Današnji protest organizovalo je najveće katalonsko udruženje poljoprivrednika Unijo de pagesos koje je saopštilo da im je cilj borba za "demokratiju i slobodu".

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

Političke tenzije u Španiji sve su veće pred najavljen referendum o nezavisnosti Katalonije, koji centralne vlasti u Madridu smatraju ilegalnim i čije održavanje nastoje da spreče sudskim putem i policijskim akcijama.

Ustavni sud Španije suspendovao je pre tri nedelje održavanje referenduma do donošenja presude o njegovoj ustavnosti, na zahtev centralne vlade, dok je policija u više navrata zaplenila velike količine glasačkih listića i plakata za promociju referenduma.

KLJUČA U BARSELONI pred referendum (FOTO)

Katalonske vlasti ne žele da odustanu od referenduma uprkos gotovo svakodnevnim upozoravajućim porukama iz Madrida i akcijama španske Vlade protiv katalonskih zvaničnika.

Ministarstvo finansija Španije uvelo je prošle nedelje nove kontrole nad finansijama katalonske vlade da osigura da se državni novac ne koristi za referendum.

U Barseloni, glavnom gradu Katalonije, protesti se održavaju gotovo svakodnevno zbog nastojanja Madrida da spreči održavanje referenduma 1. oktobra.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.