TAČKA PUCANJA! Još nekoliko sati deli Britaniju od PRELOMNOG TRENUTKA

Izvor: Press, 12.Dec.2018, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TAČKA PUCANJA! Još nekoliko sati deli Britaniju od PRELOMNOG TRENUTKA

Poslanici britanske Konzervativne stranke pokrenuli su danas proceduru za glasanje o poverenju lideru partije i premijeru Terezi Mej.
Foto:Blic
Članovi njene stranke koji podržavaju Bregzit skupili su dovoljan broj glasova da pokrenu postupak, piše Rojters, podsećajući da je za pokretanje glasanja o nepoverenju potrebno da najmanje 48 konzervativnih poslanika preda pisma u kojima bi to zatražili >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << predsedavajućem takozvanog Komiteta 1922 Grejemu Brediju.
Glasanje se očekuje između 18 i 20 časova u sali Predstavničkog doma, a rezultati će biti odmah objavljeni.
Ako izgubi na glasanju, ostaće lider partije i premijerka dok se ne izabere njen naslednik, a ako pobedi - u narednih godinu neće biti moguće da se ponovo pokrene procedura za glasanje o nepoverenju. Mej može biti smenjena ukoliko 158 od njenih 315 poslanika u parlamentu glasa protiv nje.
Deo Konzervativne stranke kojoj i samam pripada nezadovoljan je načinom na koji Mej rukovodi Bregzitom, a glasanjem o nepoverenju dolazi samo dva dana nakon što je odložžila glasanje u parlamentu o odobrenju sporazuma koji je postigla sa EU.

Mej: Boriću se da ostanem na vlasti

Povodom današanjeg glasanja, oglasila se i Tereza Mej koja je rekla da će eventualni novi lider morati da produžži rok za izlazak Britanije iz Evropske unije, a možda i da obustavi ceo proces Bregzita.
- Novi lider neće moći da dođe na funkciju do isteka zakonskog roka 21. januara, tako da izbor novog rukovodstva rizikuje da kontrolu nad pregovorima o Bregzitu preda u ruke opozicionim poslanicima u parlamentu - rekla je Mej, u obraćanju u Dauning stritu nakon što su poslanici njene partije za večeras najavili glasanje o nepoverenju.
Novi lider, prema rečima premijerke, ne bi imao vremena da ponovo pregovara o sporazumu o povlačenju Britanije iz EU i da izdejstvuje usvajanje zakon sa tim u vezi u parlamentu do 29. marta, kada Britanija definitivno treba da napusti Uniju.

- Zato bi jedan od prvih aktova novog rukovodstva moralo da bude produžženje ili odustajanje od aktiviranja Člana 50, što znači odlaganje ili čak obustavu Bregzita, u trenutku kada narod žželi da sa tim nastavimo - objasnila je premijerka.
Istovremeno, istakla je da će se "svim ššto ima" boriti za ostanak na vlasti, a ujedno je pozvala stranačke kolege da je podrže. Povlačenje u kriznim vremenima bi "budućnost zemlje dovelo u opasnost i stvorilo neizvesnost sada kada to najmanje sebi možžemo priušštiti", naglasila je.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ključa u Britaniji: Presudan momenat, a vi se kockate

Izvor: B92, 12.Dec.2018

London -- Poslovni lideri u Velikoj Britaniji oštro negoduju zbog političkih neizvesnosti uoči glasanja poslanika Konzervativne partije o poverenju premijerki Terezi Mej...Adam Maršal, generalni direktor Britanske privredne komore, izjavio je da bi političari trebalo da shvate kakav udarac njihova...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.