Izvor: RTS, 13.Feb.2024, 10:28

Др Рсовац: Tежи облици великог кашља појављују се спорадично, опасност од епидемије малих богиња увек постоји

Докторка Снежана Рсовац, пулмолог са Дечје клинике у Тиршовој каже за РТС да се спорадично појављују тежи облици великог кашља, али да у овом тренутку немају пацијента који би захтевао да буде хоспитализован. Ипак, наглашава да је бактерија стално присутна, да се >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << зими лакше преноси и позива родитеље да доведу децу на вакцинацију. Упозорава на опасност од епидемије малих богиња и наводи да је скоро сто одсто сигурно да ће невакцинисани оболети.
Снежана Рсовац је у Јутарњем програму рекла да се спорадично појављују тежи облици великог кашља, који захтевају да се деца хоспитализују и да се настави са лечењем у болничким условима.

"У односу на период од пре три-четири недеље, ми у овом тренутку немамо пацијента који је захтевао у претходних два-три дана да буде хоспитализован због великог кашља. Тако да то осцилује, не могу рећи, бактерија је стално присутна, зими се лакше преноси због затвореног простора и надам се да ће са лепшим временом и изласком напоље доћи и до тога да се смањи број, а уједно да ћемо свим овим апелима успети да подигнемо свест код родитеља да се одазову вакцинацији", истиче докторка.
Понавља да је вакцинација од великог кашља, због којег су четири бебе преминуле претходних месеци, обавезна по закону и наводи да је то поливалентна вакцина.
"Ацелуларни облик се прима за бордателу пертусис, који изазива велики кашаљ, од другог месеца у три дозе у првој години живота, значи између другог и шестог месеца живота и прва ревакцинација у другој години живота и трећа, односно друга ревакцинација пре поласка у школу, значи у седмој години живота", наводи Рсовац.
Опасност од епидемије малих богиња, невакцинисани скоро сигурно оболе Трећи случај малих богиња у Србији откривен је код дечака старог осам година, који није вакцинисан.
Докторка Рсовац потврђује да увек постоји опасност од епидемије.
"Мале богиње спадају међу најконтагиозније, значи најлакше се шире и у контакту, скоро па је 100 одсто да ће онај ко нема заштиту оболети", истиче Рсовац.
ММР вакцина за мале богиње, наводи, има највећи степен заштите, скоро 99 одсто.
"То значи да ће од 100 деце 99 сигурно имати јако добар имунолошки одговор и спречити у контакту са узрочником малих богиња, вирусом, да дође до разбуктавања. Мислим да ми морамо бити на неки начин едукатори, промотери неких сазнања", сматра Рсовац.
Који су симптоми малих богиња Болест најчешће почиње, објашњава докторка, јако високом температуром, коњуктивитисом, значи црвенилом очију, сузењем носа, болом у грлу, затим почиње да се појављује оспа која је карактеристична за мале богиње, јако брзо се шири и долази до борбе организма.
"Велики је постотак развоја компликација, упала плућа, преко 40 одсто по неким литературама, негде и до 50 одсто, упале средњег уха веома су честе, преко 60 одсто код мале деце. То све пролонгира, то су бактерије које се надовезују и таква деца су заиста витално угрожена", упозорава Рсовац.
Да ли дете са повишеном температуром треба да путује Када је реч о путовањима и колико је безбедно повести дете које има повишену температуру, докторка објашњава да све зависи од узраста и од тога колико је дете по процени педијатра болесно.
"Ако је заиста таква ситуација да је високофебрилно, одложите путовање. Уколико постоји могућност да је дете добро кондиционирано, имате терапију на коју добро почиње да реагује, не идете негде далеко, пут је на неки начин кратак и може се контролисати ситуација и на месту зимовања, одредишта, онда је могуће и повести дете које је започело терапију", закључује Рсовац.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.