Svršimo zajedno

Izvor: B92, 03.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svršimo zajedno"

(Arhiv)

Varšava -- Spot o evropskoj kinematografiji, koji sadrži 18 erotskih scena, izazvao proteste u Poljskoj.

Novcem Evropske unije u 30 sekundi spota mesto je našlo 18 erotskih scena, među njima seks osoba istog pola. Evropska komisije je 700 miliona evra odvojila za promociju evropske kulture do 2013, a finansirana je i serija spotova koja propagira evropski film.

Komesarka Vivijan Reding naručila je i kontroverzni spot, koji je reklamna agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napravila koristeći erotske scena iz slavnih evropskih filmova. Reč je, između ostalih, o filmovima "Amelija" Žan-Pjera Ženea, "Sve o mojoj majci" Pedra Almodovara i filmovima Bernarda Bertolučija.

Spot se završava sloganom "Svršimo zajedno".

Ministar kulture Poljske Kažimjež Ujazdovski distancirao se od spota, rekavši da nije bio na festivalu, misleći na Berlinale, gde je spot probno predstavljen gledaocima i ministrima kulture zemalja EU.

Maćej Gjertih, evroposlanik Lige poljskih porodica, koja pokušava da igra ulogu čuvara ultrakatoličkog konzervativnog morala u poljskom društvu, kaže da je ogorčen. "Taj spot je jednostavno vulgaran. Međutim, iz kase EU je do sada finansirano toliko idiotskih stvari, da me takav spot ne čudi", kaže on.

U Evropskoj komisiji navode da i takvim spotovima EU nastoji da pomogne evropskim filmovima jer bez promocije nemaju šanse.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.