Izvor: Blic, 03.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi za Šredera, Šreder za pobedu

Svi za Šredera, Šreder za pobedu

BERLIN (Sense)- Govorom nemačkog kancelara i predsednika SPD, Gerharda Šredera, koji je trajao sat i četvrt i stojećih ovacija 524 delegata i nekoliko desetina gostiju kongresa, koje su trajale četvrt sata, uz burno odobravanje koje se u stara sovjetska vremena opisivalo formulom ‘aplauz koji neće da se okonča’, nemački socijaldemokrati manifestovali su svoju rešenost da dobiju i predstojeće parlamentarne izbore. Ovoj rešenosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trenutno stoje na putu relativno nepovoljni rezultati ispitivanja javnog mnenja, koji pokazuju da socijaldemokrate podržava svega 35 odsto birača, dok je 40 odsto za opozicionu koaliciju krišćanskih i socijalnih demokrata (CDU/CSU).

Prema sadašnjem raspolozenju birača, vladajuću koaliciju će biti teško obnoviti i zbog slabog odziva na koji nailazi politika Zelenih, mada se u taboru socijaldemokrata prisećaju da je pre četiri godine, u maju 1998, protiv tada vladajuće koalicije CDU/CSU bilo čak 60 odsto birača i iz toga izvode zaključak da je preokret u njihovu korist još uvek moguć. U svom dobro strukturiranom govoru, kancelar Šreder je nabrojao sve uspehe vlade kojoj stoji na čelu i pozvao delegate kongresa da s tim rezultatima, ali i sa objašnjenjima sumnjivih i nesolidnih obećanja opozicije, idu među ljude i pridobijaju ih za ciljeve i politiku socijaldemokrata.Socijaldemokrati su, po Šrederovim rečima, 'snaga promene i imaju snage za promene', dok opozicija 'nudi recepte od prekjuče sa političkim personalom od juče'.Pozivajući birače da još jednom poklone poverenje njegovoj vladi, Šreder je rekao da'onaj ko zastane na pola puta, može samo da izgubi, a to Nemaci znaju'. Šreder se veoma kategorično ogradio od dvosmislene 'politike bez morala' nemačkih liberala i pozvao ih da se vrate na svoju 'dobru tradiciju', koju oličavaju političari kao s sto su Sel i Genšer, a odustanu od podrške ‘padobranskom akrobati’, Melemanu i njegovim antisemitskim ispadima.Suprotno očekivanjima svoje partijske levice, Šreder nije u potpunosti isključio mogućnost postizborne koalicije s liberalima, ali je takvu mogućnost uslovio temeljnom revizijom politike liberala. Kongresna rasprava o izbornom programu, na koji su podneta 162 amandmana,svodila se na podršku Šrederovom govoru i napade na opozicionu predizbornu ponudu. Delegati kongresa su u celini podržali ključne partijske stavove u oblasti socijalne politike i demonstrirali visoku aktivističku svest i odlučnost da obezbede novo poverenje birača svojoj partiji i kancelaru Šrederu.Hoće li ova jednodušnost biti dovoljna da podstakne preokret u biračkom telu rano je reći, pošto sve analize izbornih rezultata i ponašanja biračkog tela pokazuju da se izbori u Nemačkoj odlučuju u poslednjih četiri nedelje, kad konačnu odluku donosi oko 40 odsto birača. Branislav Milošević

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.