Svetu preti decenija ratova: Nova oružja u igri

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jan.2015, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetu preti decenija ratova: Nova oružja u igri

Međudržavni sukobi, neuspeh nacionalnih vlada i kolaps država tri su najveća geopolitička rizika današnjice, ocenjuje Svetski ekonomski forum iz Davosa.

Zamrznuti odnosi Rusije i Zapada - većini nezamisliv razvoj događaja do pre samo godinu dana - svet izgleda vraćaju u doba kada je geopolitika bila presudni faktor međunarodnih odnosa. Četvrt veka od pada Berlinskog zida, svet se danas suočava sa rizikom mnogobrojnih međudržavnih sukoba, sa jednom bitnom novinom. Naime, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sredstva za raspaljivanje regionalnih sukoba sajber-napadima, trkom za resurse, sankcijama ili drugim ekonomskim oruđima - brojnija su nego ikada.

Regionalni sukobi biće u 2015. najveća pretnja stabilnosti sveta i neće posustati tokom čitave sledeće decenije. Da nevolja bude veća, tekući međunarodni poredak suočava se sa dramatičnim manjkom lidera vizionara. Ovaj košmarni scenario sadržan je u "Izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o globalnim rizicima za 2015. godinu" koji je objavljen juče, uoči godišnjeg okupljanja globalne finansijske i političke elite u Davosu 21-24. januara.

Ovogodišnji, 45. po redu, SEF organizovan je pod zajedničkom temom "Novi globalni kontekst", uz najavljeno učešće preko 2.500 zvanica, među kojima 40 lidera država i predstavnika više od 1.000 najvećih i najuspešnijih globalnih kompanija. U obrazloženju noseće teme prestižnog skupa, Klaus Švab, osnivač i izvršni direktor SEF-a, upozorava da je svet u poslednjoj godini izložen "transformacionim promenama neizvesnog ishoda".

- U kritičnoj smo situaciji, na prekretnici. Imamo dva puta ispred sebe, jedan je put dezintegracije, mržnje i fundamentalizma, a drugi put solidarnosti i saradnje - ocenio je Švab.

Svet je ušao u period dubokih političkih, ekonomskih, društvenih i tehnoloških promena koje imaju potencijal da prekinu eru ekonomskih integracija i međunarodnog partnerstva koje je počelo 1989. godine, navodi se u "Izveštaju SEF-a za 2015. godinu".

Plima međudržavnih sukoba i terorističkih napada u drugoj polovini 2014. izvela je geopolitičke rizike u vrh globalnih pretnji, po oceni SEF-a, prvi put u poslednjih pet godina. Forum je od 2009. smatrao da su ekonomsko-finansijske nedaće i rastuća nejednakost među vodećim rizicima po stabilnost sveta.

Inače, 1.500 eksperata iz svih krajeva sveta sročili su sredinom prošle godine pripremni dokument "Globalni izgledi u 2015. godini", koji je predstavljen prošlog novembra u Dubaiju. Potonje zaoštravanje odnosa Rusije i Zapada, eskalacija sukoba na Bliskom i Srednjem istoku, dramatičan pad cene nafte na svetskom tržištu, teroristički napad u Parizu prošle sedmice... naterali su organizatore SEF-a da izmene prethodno sastavljen spisak ukupno 28 najvećih rizika pred kojima će se svet naći 2015-2025.

- Nesporazum oko Krima u martu 2014. služi kao oštar podsetnik kako međudržavni sukobi mogu imati regionalne posledice koje su dugo bile zaboravljene i nezamislive - ocenjuje se u izveštaju uz prognozu da se odnosi između Rusije i Zapada u 2015. mogu pre pogoršati nego popraviti.

Pred 250 najavljenih debata tokom trajanja foruma, organizatori u izveštaju izlažu dva spiska od po pet vodećih globalnih rizika: onih "najizglednijih" i drugih sa "najširim mogućim posledicama". Svetu, po SEF-u, najpre prete međudržavni sukobi regionalnih posledica, ekstremne klimatske nepogode, neuspeh nacionalnih država, kolaps država ili krize zemalja i visoka strukturna nezaposlenost. Rizici najvećih posledica, po SEF-u, jesu: nedostatak pijaće vode, ubrzano i masovno širenje zaraznih bolesti, širenje oružja masovnog uništavanja, međudržavni sukobi regionalnih posledica i neuspeh sveta da se prilagodi klimatskim promenama.

Sledeći osnivačku misiju da "unapredi stanje sveta", SEF će učesnicima skupa u čuvenom alpskom zimovalištu ponuditi debatu o 50 već spremljenih inicijativa za unapređenje tekućeg poretka.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.