Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Maj.2018, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski program za hranu: Severna Koreja okreće novi list

Direktor Svetskog programa za hranu Dejvid Bisli izjavio je danas posle višednevne posete Severnoj Koreji da ta zemlja okreće novi list u istoriji.

"Pun sam nade. Verujem da postoji istinska želja za napredovanjem", rekao je Bisli britanskoj televizijskoj mreži Bi Bi Si (BBC). Direktor tog programa UN boravio je od 8. do 11. maja u Severnoj Koreji gde je posmatrao poljoprivredne aktivnosti te zemlje.

Bisli, koji je nekada bio guverner američke savezne države Južne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Karoline, boravio je dva dana u Pjongjangu i dva dana u ruralnoj zoni što je ocenio kao presedan severnokorejskih vlasti da dozvole takvu vrste posete van glavnog grada.

Prema njegovim rečima, stanje gladi se smanjilo u odnosu na devedesete godine kad je zbog gladi i pothranjenosti umrlo nekoliko hiljada ljudi.

Bisli je rekao da je u ruralnoj sredini video meštane kako seju bez mehanizacije uz pomoć volovskih kola.

"Sve deluje vrlo organizoavno. Koriste svaki metar zemlje, čak seju do samog puta, koristeći sav mogući porstor", rekao je Bisli.

Prema prošlogodišnjem izveštaju UN-a, više od 10,5 miliona ljudi ili oko 41 odsto stanovništva je bilo pothranjeno, dok je 18 miliona (70 odsto populacije) zavisilo od državne distribucije žitarica i krompira.

Analitičari smatraju da je severnokorejska ekonomija ugrožena zbog politike državnog vrha koji je ulagao novac u nuklearno naoružanje što je dovelo do međunarodnih sankcija i izolacije.

Najavljeni istorijski sastanak lidera Severne Koreje Kim Džong Una i američkog predsednika Donalda Trampa 12. juna u Singapuru i odustajanje Pjongjanga od nukelarnih proba mogao bi da dovede do izlaska te zemlje iz međunarodne izolacije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Direktor Programa UN za hranu: Severna Koreja okreće novi list

Izvor: Blic, 13.Maj.2018, 00:30

Direktor Svetskog programa UN za hranu Dejvid Bisli izjavio je danas nakon posete Severnoj Koreji da se stiče utisak da ta zemlja okreće novu stranicu u svojoj istoriji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.