Svetski lideri saglasni: Samo zajedno protiv izazova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2020, 18:21

Svetski lideri saglasni: Samo zajedno protiv izazova

Svetski lideri složili su se tokom održavanja posebne sednice UN posvećene 75-godišnjici od osnivanja te organizacije, da je potrebna jača saradnja.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocenio je da izazovi budućnosti nisu isti danas kao što su bili pre 75 godina, kada su osnovane Ujedinjene nacije, i da ti izazovi traže naše potpuno zalaganje i borbu za univerzalne vrednosti.

Mišel je, govoreći na sednici UN povodom 75 godina od osnivanja te organizacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podsetio da se prethodni generalni sekretar Kofi Anan zalagao za univerzalne vrednosti.

"Pandemija kovid-19 nam je otvorila oči da je integritet svakog ljudskog bića veoma važna", rekao je on i ponovio da je zajednička borba veoma bitna u mnogim stvarima, pre svega razvoju vakcina i dostupnosti uspešnog tretiranja korona virusa.

"Moramo da uvažavamo to što nemamo svi istu istoriju, kulturu, običaje", rekao je on.

Kako je rekao on je i kao političar i kao građanin zabrinut za budućnost planete i da bi voleo da obezbedi da njegova i druga deca koja imaju slobodu i poštovanje, svet bez diskriminacije, kao i pristiup vodama i šumama i "šire svoja krila".

Predstavnica SAD izjavila je da institucije postoje da služe ljudima, kao i da su SAD ponosne što su 75 godina služile UN.

Kako je rekla ta organizacija je doživela neverovatnu evoluciju.

"Jasno je da UN su osnovane da čuvaju mir i sačuvaju svet od rata", rekla je ona i istakla da su SAD bile najveći donator UN svih 75 godina, ali i da je vreme da se istaknu svi uspesi, ali i slabosti UN.

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da je pandemija virusa kovid-19 veliki izazov za čovečanstvo, a zbog nove realnosti svet mora da razmislimo kakve UN želi za svet u eri posle kovida-19.

Kako je rekao, svi moramo zajedno da radimo kako bi osigurali bezbednost, što je imperativ.

"UN bi morale da budu balansiranije i da reflektuju interese većine zemalja u svetu. Odnosi moraju da budu zasnovani na pravilima i institucijama, a UN moraju da se zalažu za saradnju. Moramoda napravimo veliku porodicu harmonije i saradnje", rekao je Si.

Govoreći o osnivanju UN pre 75 godina, on je rekao da je tada zabeležen napredak u ljudskom društvu i promene na svetskom pejzažu.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da su se brojni graditelji mira obavezali na različitim nivoima da rade u službi UN.

Kako je rekao, postoji posvećenost i potreba da se suočimo sa realnošću.

"Moramo odmah i sada da reagujemo, moramo da sarađujemo", rekao je Makron.

Gebrejesus: Pandemija pokazala važnost globalne uloge UN

Pandemija korona virusa je pokazala važnost globalne uloge UN, izjavio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije na brifingu u Ženevi.

"Možda nijedna kriza od Drugog svetskog rata nije jasnije pokazala zašto su nam UN potrebne nego pandemija COVID-19", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

Gebrejesus je zbog toga apelovao na zemlje da pruže političku i finansijsku podršku međunarodnom programu "Kovaks", koji ima za cilj da obezbedi jednak pristup vakcini protiv korona virusa, onda kada bude razvijena.

Generalni direktor SZO je saopštio da su zemlje investirale oko 2,5 milijarde evra za inicijativu "Akcelerator pristupa alatima COVID-19", čiji je "Kovaks" deo. On je, međutim, napomenuo da celokupna investicija iznosi 29,7 milijardi evra, dok je 12,7 milijardi hitno potrebno obezbediti, prenosi TAS.

"Nalazimo se u kritičnom trenutku i potrebno nam je povećanje političke i finansijske posvećenosti zemalja", istakao je Gebrejesus.

Rusija: Debata o Belorusiji pokušaj uticanja na ishod izbora

Ministarstvo inostranih poslova Rusije danas je saopštilo da Moskva hitnu debatu o situaciji u Belorusiji na sednici Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava smatra neprihvatljivim pokušajem uticanja na ishod nedavnih predsedničkih izbora u Belorusiji.

"Debatu i usvajanje pristrasnog nacrta rezolucije (o situaciji u Belorusiji) smatramo neprihvatljivim pokušajem vršenja grubog političkog pritiska u pogledu izbornih rezultata u Belorusiji i njihove ocene od strane međunarodne zajednice", saopštilo je rusko ministarstvo, a prenosi Tas s.

"Polazimo od shvatanja da ni Savet UN za ljudska prava, niti pojedinačne zemlje ili grupe zemalja nemaju pravo ili ovlašćenja da daju ocene izbornih procesa u državama-čalnicama UN", navodi se u saopštenju ministarstva inostranih poslova Rusije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.