Svetski lideri izrazili žaljenje zbog smrti Kofija Anana

Izvor: N1 televizija, 18.Avg.2018, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski lideri izrazili žaljenje zbog smrti Kofija Anana

Lideri zemalja širom sveta i zvaničnici Ujedinjenih nacija (UN) izrazili su žaljenje zbog smrti bivšeg generalnog sekretara svetske organizacije Kofija Anana.

Kofi Anan, diplomata iz Gane i dobitnik Nobelove nagrade za mir, umro je u 81. godini u Švajcarskoj posle kraće bolesti.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da je Kofi Anan uveo tu organizaciju u novi milenijum uz dostojanstvo i odlučnost.

"Kao i mnogi drugi, ponosno sam nazivao >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Kofija Anana dobrim prijateljem i mentorom", izjavio je Guteres, dodavši da je Kofi Anan na "mnoge načine" bio sinonim za UN.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad el Husein kazao je da je Anan bio "prijatelj hiljadama (ljudi) i lider miliona".

"U svetu ispunjenom liderima koju su sve osim toga, naš gubitak, svetski gubitak, postaje još bolniji", rekao je El Husein.

Kremlj je saopštio da je ruski predsednik Vladimir Putin izrazio saučešće UN, Ananovoj porodici i Gani.

"Iskreno sam se divio njegovoj mudrosti i hrabrosti, kao i sposobnosti da donosi izbalansirane odluke čak i pod najtežim i najkritičnijim okolnostima", naveo je Putin.

Kofi Annan, ancien secrétaire général de l’ONU et prix Nobel de la Paix, a quitté ce monde pendant la nuit. La France lui rend hommage. Nous n’oublierons jamais son regard calme et résolu, ni la force de ses combats.

Predsedik Francuske Emanuel Makron naveo je na društvenoj mreži Tviter da Ananov miran i odlučan stav neće biti zaboravljeni, niti njegova "snaga u bitkama".

Britanska premijerka Tereza Mej ukazala je na Tviteru na Ananov "ogroman doprinos stvaranju sveta koji je napustio boljim mestom nego onim u kojem je bio rodjen".

Sad to hear of the death of Kofi Annan. A great leader and reformer of the UN, he made a huge contribution to making the world he has left a better place than the one he was born into. My thoughts and condolences are with his family. pic.twitter.com/P0SWagShJM

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naveo je na toj društvenoj mreži da "Ananova toplina nikada ne treba da bude pogrešno protumačena kao slabost".

Predsednik Gane Nana Akufo-Ado saopštio je da će zastave Gane biti spuštene na pola koplja u toj državi i diplomatskim predstavništvima širom sveta u znak žalosti zbog smrti "jednog od najvećih sunarodnika".

Vlada i narod Gane "duboko su ožalošćeni vešću o njegovoj smrti u Bernu, u Švajcarskoj", naveo je predsednik Gane na Tviteru.

I have directed that, in his honour, Ghana’s national flag will fly at half-mast across the country and in all of Ghana’s diplomatic missions across the world, from Monday, 20th August, 2018, for one week.

Rest in perfect peace, Kofi. You have earned it. God bless. 7/7

Organizacija "Mudraci" (The Elders) koja se bori za mir i ljudska prava a koju je osnovao Nelson Mandela, izrazila je žaljenje zbog smrti njihovog kolege Kofija Anana, navodeći da je on bio "glas velikog autoriteta i mudrosti".

Kofi Anan je na čelu UN bio od 1997. do 2006. godine, a za humanitarni rad je, zajedno sa UN, 2001. dobio Nobelovu nagradu za mir.

Gotovo celu karijeru je proveo radeći za različita tela UN, a pre nego što je postao generalni sekretar bio je šef za mirovne operacije UN i specijalni izaslanik za bivšu Jugoslaviju.

Tokom njegovog mandata generalnog sekretara su se desili neki od najvećih neuspeha i skandala u UN i to je bio jedan od najnemirnijih perioda od osnivanja te organizacije, a dok je, pre toga, bio na čelu mirovnih operacija desili su se genocid u Ruandi 1994. i Srebrenici 1995.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.