Svetska proizvodnja vina najmanja u poslednjih 60 godina - Francuska od Italije preuzela prvo mesto

Izvor: VOA, 07.Nov.2023, 21:26

Svetska proizvodnja vina najmanja u poslednjih 60 godina - Francuska od Italije preuzela prvo mesto

Očekuje se da će ove godine svetska proizvodnja vina pasti na najniži nivo u poslednjih šest decenija zbog loših berbi na južnoj hemisferi i kod nekih velikih evropskih proizvođača, saopštila je u utorak Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV). U početnim projekcijama, OIV je odredio svetsku proizvodnju vina, isključujući sokove, na između 241,7 miliona i 246,6 miliona hektolitara, sa srednjom procenom od 244,1 mhl. To bi bilo sedam odsto manje nego prošle godine i najmanje od 1961, kada je palo na 214 mhl, saopštio je OIV. Hektolitar je ekvivalent za 133 standardne boce vina. „Ovaj negativni scenario može se pripisati značajnom padu u velikim zemljama proizvođačima vina na obe hemisfere“, navodi se u saopštenju OIV. „Dok su na južnoj hemisferi Australija, Argentina, Čile, Južna Afrika i Brazil zabeležili godišnje varijacije između minus 10 i minus 30 odsto, na severnoj hemisferi, Italija, Španija i Grčka su zemlje koje su pretrpele najviše usled klimatskih uslova tokom vegetacije“, navodi se. OIV očekuje da će proizvodnja vina u Italiji pasti za 12 odsto na 44 mhl, što je najniži nivo od loše berbe 2017. Pad znači da će Italija izgubiti poziciju najvećeg svetskog proizvođača vina, a Francuska će se po prvi put posle devet godina vratiti prvo mesto. Španija, pogođena sušom, zadržala je poziciju trećeg po veličini proizvođača vina, uprkos tome što je njena proizvodnja trebalo da padne na najniži nivo u poslednjih 20 godina. Ipak, Španija je zabeležila pad proizvodnje od 14 odsto u odnosu na prošlu godinu i pad od 19 odsto u petogodišnjem proseku. Oštar pad italijanske i španske proizvodnje dovešće do pada proizvodnje u EU za sedam odsto ove godine na 150 mhl. To je treći najniži nivo proizvodnje od početka veka. Proizvodnja vina u SAD, četvrta po veličini na svetu, ove godine je bila projektovana na 25,2 milioma hektolitara, što je povećanje od 12 odsto u odnosu na 2022. Hladne temperature i jake zimske kiše u regionima Napa i Sonoma donele su vinovoj lozi preko potrebnu vlagu posle nekoliko godina suše, saopštio je OIV.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Proizvodnja vina najniža u poslednjih 60 godina

Izvor: Capital.ba, 08.Nov.2023, 10:07

LONDON – Svjetska proizvodnja vina u 2023, očekuje se, biće najniža u poslednjih 60 godina zbog slabog roda na južnoj hemisferi i kod nekih proizvođača u Evropi. FOTO: Pixabay To je saopštila Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV). U preliminarnoj prognozi OIV se navodi da će...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.