Izvor: Blic, 08.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Sveta porodica' pod lupom

'Sveta porodica' pod lupom

Pod specijalnom policijskom pratnjom u Ambasadu Italije iz Belog dvora na Dedinju prebačena je slika 'Sveta porodica' jedno od remekdela renesansnog majstora Jakopa Palme Starijeg. Slika će biti izložena u Ambasadi Italije za vreme manifestacije 'Italija u Beogradu', a potom će je preuzeti naši i italijanski restauratori. Jer, 'Sveta porodica' je znantno oštećena u boji, ramu i podlozi.

'Sveta porodica' je samo jedno od dve stotine italijanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dela iz naše kraljevske zbirke. Nabavljena je za dvor kralja Aleksandra Karađorđevića 1927. godine u Londonu kod čuvenog akcionara sir Džozefa Divina. Prikazuje svetu Katarinu, svetog Jovana i donatora. Za hitnu konzervatorsku i restauratorsku intervenciju pored naših stručnjaka založili su se i stručnjaci Italijanskog nacionalnog instituta za reastauraciju. Projekat njene zaštite deo je šireg programa tehničke pomoći Vlade Italije beogradskim muzejima. Donacija iznosi oko 350.000 vera, od čega je 60.000 namenjeno osnivanju srpskog Narodnog instituta za reatauraciju.

Ovo je na konferenciji za štampu saopštio ambasador Italije Antonio Zanardi Landi.

M. M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.