Izvor: Blic, 24.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveta liturgija u Prištini

Sveta liturgija u Prištini

PRIŠTINA U crkvi Svetog Nikole u Prištini obeležena je pre dva dana slava ovog hrama. U prisustvu dvadesetak vernika Svetu liturgiju služio je vladika zahumsko-hercegovački Atanasije. Obavljena je i litija, kao i pričest na Nikoljdan. Svetoj liturgiji prisustvovali su i pesnikinja Darinka Jevrić, prof. Prištinskog univerziteta Mitra Reljić i Ranđel Nojkić, član SNV Kosova.

Ovo je 170 slava našeg hrama, jer je crkva podignuta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1830. godine -kaže otac Miroslav, koji je ove godine bio domaćin slave i sveštenik i crkvenjak.

Prošle godine obeležili smo slavu pod bombama i bila je prepuna crkva. Nažalost, ove godine skupilo se jedva dvadesetak naših vernika koji su sa velikom mukom i pod pratnjom Kfora došli u crkvu. U ovom hramu se, inače, svake nedelje i svakog praznika služi Sveta liturgija. Ovde je u ranijem periodu bilo 500-600 krštenja. U Prištini se više ni prirodnom smrću ne umire. Za godinu dana ovde nismo imali nijednu sahranu. Identifikovani, ubijeni ljudi, uglavnom su odneseni i sahranjeni izvan Prištine rekao je otac Miroslav.

On je rekao da je poslednjih dana, prilikom obilaska parohije, evidentirao 249 Srba koji žive u svojim kućama i stanovima. Ima i oko desetak prevodilaca u međunarodnim organizacijama, zatim desetak zaposlenih u Centru za mir i toleranciju i u Domu staraca u Prištini oko šezdeset osoba koje su potpuno zaboravljene.

N. B.

Pokušao da ubije ženu, pa nožem presudio sebi Dvojica radnika MUP maltretirala Eminu Redžepi

Policijske batine i zbog 'akcenta' Predsdnik IO SNV Kosova i Metohije 6. maja pismeno obavestio vladiku Artemija

Trajković dao ostavku Vladika Atanasije služio za Svetog Nikolu

Sveta liturgija u Prištini

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.