Izvor: Glas javnosti, 30.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet – ukratko...

Zahtev Rusiji da vrati ratne arhive

SOFIJA - Bugarska traži od Rusije da joj vrati dokumenta iz Drugog svetskog rata koje je zaplenila sovjetska armija, a koji će, prema rečima istoričara, razjasniti odluku ove balkanske države da postane nacistički saveznik, saopštila je vlada u Sofiji. Ukupno 40.000 strana dokumenata iz različitih bugarskih institucija uzela je Crvena armija 1944. godine da bi ih iskoristila za suđenje nacističkim liderima posle rata u Nirnbergu, kaže se u >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << saopštenju bugarske vlade koje je preneo Rojters. Radi se o važnim dokumentima iz perioda između 1934. i 1944. godine koji pokazuju pripreme i ulazak Bugarske u Trojni pakt, između Nemačke, Japana i Italije, saopštila je vlada. Istoričari, međutim, smatraju da dosijei verovatno neće rešiti najveću misteriju tog vremena - iznenadnu smrt kralja Borisa III u avgustu 1943. godine. Pojedini Bugari veruju da su Borisa otrovali nacisti zbog odbijanja da sarađuje sa Adolfom Hitlerom. Drugi smatraju da su ga otrovali sovjetski agenti u nastojanju da nametnu uticaj Moskve na Balkanu, preneo je Rojters.

Sirijac umro u 150. godini

DAMASK - Sirijac Mahmud Halil Zarije umro je u 150. godini, ostavivši iza sebe petoro dece i 150 unučadi, javila je sirijska novinska agencija Sana. On je živeo u selu nedaleko od Hame, 210 kilometara severno od Damaska. Ženio se sedam puta i imao veliki broj dece od kojih je u životu petoro. Rođaci i prijatelji nedavno preminulog starca naveli su da je do poslednjeg dana pušio lulu i pio, kao i da je imao običaj da ujutru, za doručak, pojede „živo“ jaje. On je bio svedok važnih istorijskih događaja - propasti Osmanlijskog carstva (1918), francuskog mandata u Siriji (1920-1946), svih arapsko-izraelskih ratova od 1948. do nedavnog sukoba u pojasu Gaze. Zapamtio da je 1900. turski sultan Abdulhamid posetio Hamu, tvrde njegovi rođaci.

Grčka bi mogla da blokira Hrvatsku

ZAGREB - Pored Slovenije, i Grčka bi mogla da blokira bar jedno poglavlje pregovora o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji, piše splitska Slobodna Dalmacija.

List je naveo da bi se moglo desiti da Grčka blokira otvaranje poglavlja o sudstvu, zato što je Hrvatska priznala makedonsku nacionalnu manjinu i Makedonsku pravoslavnu crkvu, dodajući da se komunikacija Grčke i Hrvatske vodi iza zatvorenih vrata.

Portparol Ministarstva inostranih poslova i evropskih integracija Hrvatske Mario Dragun kaže da nema informacija o najavama grčke blokade.

Hrvatskoj javnosti poznato je da Grčka blokira prijem Makedonije u NATO i napredovanje u pregovorima za članstvo u EU, pa ona već godinama ne može da dobije datum početka pregovora. Razlog blokade jeste državno ime „Makedonija“ pod kojim je i Hrvatska priznala tu državu, što Grčka smatra pretenzijama na svoju teritoriju, naveo je splitski list.

Vaclav Havel pušten iz bolnice

PRAG - Bivši češki predsednik Vaclav Havel pušten je juče iz bolnice, posle lečenja upale grla i pluća, izjavili su lekari. Havel (72) primljen je u prašku bolnicu 12. januara sa akutnim respiratornim problemima i podvrgnut je operaciji grla, preneo je Rojters. Prilikom napuštanja bolnice, on se zahvalio lekarima i svom „anđelu čuvaru“, prenela je češka novinska agencija ČTK. Lekari su saopštili da je Havelovo zdravstveno stanje bilo veoma ozbiljno jer je imao upalu hronično obolelih pluća, ali da mu se stanje poboljšalo tako da može da nastavi da se leči kod kuće. Havelovo zdravlje narušeno je godinama provedenim u zatvoru u vreme komunizma. On je izgubio polovinu plućnog krila zbog raka 1997. godine i ima hronični bronhitis.

Agent CIA optužen za silovanje

VAŠINGTON - Agent američke obaveštajne agencije CIA koji je bio stacioniran u Alžiru nalazi se pod istragom zbog navoda da je silovao dve žene, javlja Si-En-En.

Dve Alžirke su prošlog septembra prijavile da ih je silovao muškarac dok su boravile u njegovoj kući u Alžiru. Muškarac je na sudu identifikovan kao agent Endrju Voren, pa ga je u oktobru prošle godine američko ministarstvo pravosuđa stavilo pod istragu, dok ga je CIA istovremeno opozvala iz Alžira.

Obe žene koje tvrde da ih je silovao već su dale izjave pod zakletvom tužiocima, čak i pre nego što je počela zvanična istraga.

Istražitelji su u Vorenovoj kuće pronašli takozvanu drogu za silovanje.

Portparol Stejt departmenta izjavio je da SAD vrlo ozbiljno shvataju takve optužbe na račun svog osoblja u inostranstvu. Voren (41) je bio šef operacija CIA za Alžir i usko je sarađivao s alžirskim bezbednosnim službama, a tamo se nalazio od 2007. godine. Tokom svog boravka u Alžiru prešao je u islamsku veru.

I.B.

Protest

BERLIN/JERUSALIM - Veliki izraelski rabinat saopštio je da neće učestvovati na sastanku sa katoličkim predstavnicima u Rimu, posle odluke pape Benedikta DžVI da rehabilituje britanskog biskupa koji negira da su postojale gasne komore. „Petorica predstavnika Rabinata, koji je trebalo u martu da se sastanu sa predstavnicima Vatikana, neće moći da prisustvuju sastanku zbog nastale situacije“, rekao je generalni direktor Rabinata Oded Viner. On je rekao da dijalog koji je započet 2000, nakon posete prethodnog poglavara Rimokatoličke crkve Jovana Pavla II, ne može da se odvija kao da se ništa nije dogodilo.

Obama

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama čestitao je patrijarhu Kirilu izbor za novog poglavara Ruske pravoslavne crkve, saopštila je Bela kuća. „Predsednik je čestitao pravoslavnoj zajednici Rusije izbor patrijarha Kirila“, saopštio je portparol Bele kuće Robert Gibs. Obama je, prema saopštenju, poželeo novom ruskom patrijarhu mnogo uspeha na održavanju „bogate duhovne tradicije Rusije i podsticanju međuverskog dijaloga, važnog za svako pluralističko društvo“.

Nevreme

LITL ROK - Najmanje 23 osobe nastradale su u ledenoj oluji koja je zahvatila SAD, a 1,3 miliona je ostalo bez struje. Zvaničnici upozoravaju da bi snabdevanje električnom energijom u najteže pogođenim mestima moglo da bude obnovljeno tek sredinom februara zbog niskih temperatura. Najteža situacija je u Kentakiju, Arkanzasu i Ohaju.

Avioni

MOSKVA - Rusija planira da svoje ratne avione stacionira u Abhaziji, a bili bi podrška pomorskoj bazi koja će uskoro biti izgrađena u toj novoprogašenoj državi, javila je ruska agencija Interfaks. „Aerodrom Bombora je jedan od najvažnijih vojnih struktura na crnomorskoj obali i najveći vojni aerodrom na Južnom Kavkazu“, rekao je Interfaksu neimenovani ruski vojni zvaničnik.

Pirati

NAJROBI - Somalijski pirati juče su u Adenskom zalivu oteli nemački tanker koji je prevozio naftni gas u tečnom stanju, što je treća otmica ove godine, saopštila je somalijska agencija za pomoć moreplovcima. „Brod ‘MV Lonšam’ sa 13 članova posade-12 Filipinaca i jednim Indonežaninom, otet je ovog jutra“, saopštio je Endrju Mvangura iz somalijske pomorske agencije. Nije poznato kuda je tanker, pod zastavom Bahama, plovio, preneo je Rojters.

Opljačkana bivša Sarkozijeva žena

Lopovi su početkom januara upali u pariski stan Sesilije Atijas, bivše supruge francuskog predsednika Nikole Sarkozija, i odneli nakit vredan oko pola miliona evra.

Bivša prva dama Francuske i njen suprug Rišar Atijas, koji žive sa Atijasovim sinom Lujom u Dubaiju od venčanja u martu 2008, nisu se nalazili u domu u Nejiju, otmenom predgrađu Pariza.

Prema pisanju dnevnika Parizijen, provalnici su razbili prozor na prvom spratu luksuznog stana, koji je često prazan, i odneli nakit i odeću. Krađu je otkrila i prijavila žena koja održava stan para Atijas.

Istražitelji pokušavaju da otkriju da li je bivša gospođa Sarkozi smišljeno bila na meti provalnika zbog povezanosti s francuskim predsednikom. Nikola Sarkozi i njegova druga supruga Sesilija su objavili razvod u oktobru 2007, pet meseci pošto je on izabran za predsednika, okončavši 11-godišnji burni brak.

Sesilija se udala u martu prošle godine za svog ljubavnika Atijasa, koji je rođen u Maroku, zbog kojeg je nakratko 2005. ostavila tadašnjeg muža Sarkozija.

I. B.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.