Izvor: Glas javnosti, 21.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet - ukratko...

Tri eksplozije na španskoj obali

MADRID - Tri bombe eksplodirale su juče na severnoj španskoj obali, a prethodilo im je telefonsko upozorenje da su naprave postavili pripadnici baskijske separatističke grupe ETA, javili su u zvanični izvori.

Prva je bomba eksplodirala na šetalištu uz morsku obalu u gradiću Laredu prouzrokovavši manju štetu na pločniku, a druga na peščanoj plaži u Nohi, sat i dvadeset minuta posle prve. Treća je ponovo eksplodirala u Laredu. Zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << telefonskom pozivu upozorenja, ni u jednoj eksploziji nije bilo ljudskih žrtava.

Policija je dobila upozorenje u ime ETA da su na plažama Lareda, Nohe i na golf-terenima u Nohi postavljene četiri bombe. Policija traga za četvrtom bombom. Prema dojavi, sve četiri je trebalo da eksplodiraju između 12 i 14 sati.

Kupači i šetači su 45 minuta pre eksplozija evakuisani i sklonjeni u obližnje kafiće ili zgrade. Policija je izolovala mesta na kojima su bile postavljene bombe u dovoljnom prečniku kako niko ne bi stradao.

Ovi su prvi napadi koji se pripisuju baskijskim separatistima od 14. maja, kada je bez upozorenja eksplodirala bomba u kasarni španske civilne garde u Legutijanu, pri čemu je jedna osoba poginula, a četiri su ranjene.

Od 1968, otkad deluju, pripadnici ETA ubili su više od 800 osoba. Od 2000. u zatvoru je završilo više od 750 osoba za koje se sumnja da su članovi ETA.

„Litvanija ne vodi pregovore o štitu“

MOSKVA - Sekretar za štampu predsednika Litvanije Valdasa Adamkusa, Rita Grumadajte, demantovala je juče pisanje medija da je ta zemlja navodno već saglasna da učestvuje u instaliranju elemenata sistema američke protivraketne odbrane na svojoj teritoriji.

„Naša pozicija je nepromenjena - Litvanija ne učestvuje u pregovorima o tom pitanju, želi da uspeju pregovori između Poljske i SAD o instaliranju raketa-presretača na teritoriji te zemlje“, rekla je pres-sekretar predsednika Adamkusa, koji se nalazi u poseti zemljama Latinske Amerike.

„Ukoliko bi se to pitanje postavilo, ono bi bilo razmotreno, ali zasad to nije slučaj“, rekla je Grumadajte, a prenela ruska novinska agencija Interfaks.

Ruski mediji preneli su da je Adamkus u intervjuu argentinskom dnevniku Nasion rekao kao je Litvanija „u slučaju potrebe, spremna da sa saveznicima učestvuje u razmeštanju sistema protivraketne odbrane“, jer bi protivraketni „štit“ poboljšao stabilnost „ne samo u regionu, nego i na globalnom nivou“.

Moguća zabrana noževa u Japanu

Japanska policija pokrenula je javnu raspravu koja bi trebalo da rezultira zabranom upotrebe noževa s dvostrukom oštricom, nakon što je nedavno njime psihički rastrojeni mladić izveo napad u središtu Tokija, kada je do smrti izbo sedam osoba.

U raspravu su se uključili brojni stručnjaci koji su preporuku policije komentarisali i potrebom ograničene upotrebe ili čak i zabrane noževa s dvostrukom oštricom, kako bi se na taj način suzbili ili barem smanjili zločini počinjeni tom vrstom hladnog oružja.

Inače, noževi s dvostrukom oštricom su originalno proizvedeni upravo za ubadanje i razrezivanje i vrlo su opasni. NJihova upotreba kao svojevrsnog alata manje je efikasna, gotovo zanemarljiva, u odnosu na njihov učinak kao hladnog oružja, neki su od argumenata koje je iznela policija, u cilju zabrane njihove upotrebe.

U pozivu javnosti da se uključi u raspravu, koja bi trebalo da dovede do zabrane upotrebe noževa, tražena je i stroža zakonska regulativa u pogledu upotrebe vatrenog oružja u Japanu. Inače, predlog zabrane upotrebe noževa s dvostrukom oštricom bila bi prvo zakonsko strogo ograničenje u poslednjih 46 godina, procenjuju japanski mediji.   

Svedok optužuje Olmertove advokate

Američki biznismen Moris Talanski, ključni svedok u najnovijoj istrazi protiv izraelskog premijera Ehuda Olmerta, izjavio je juče da Olmertovi advokati pokušavaju da ukaljaju njegovo dobro ime, optužujući ih da će ga „ rastrgnuti živog“ u unakrsnom ispitivanju o malo poznatim stvarima tokom istrage u vezi sa korupcijom za koju se Olmert tereti, prenosi Tanjug.

Unakrsno ispitivanje Talanskog u slučaju protiv Olmerta, poznatom kao afera koverata s kešom, počelo je u četvrtak u jerusalimskom okružnom sudu, a planirano je da traje pet dana.

U petak je Talanski rekao da nema energije da izdrži još jedan dan i zatražio da ispitivanje bude odloženo za oktobar.

Advokati koji brane Olmerta izjavili su, pak, za izraelski list Haarec da je „postalo jasno da je Talanski patološki lažov.“ Izvori bliski premijeru su rekli da su zadovoljni već posle dva prva dana unakrsnog ispitivanja, da je zamka za Talanskog postavljena, i da ostaje „još samo da padne u nju.“ Državni tužilac Moše Lador izrazio je, međutim, ozbiljno nezadovoljstvo zbog ponašanja Olmertovih advokata, naglasivši da njihove izjave medijima i način na koji se slučaj predstavlja imaju negativan efekat na Talanskog i njegovu sposobnost da tačno svedoči u istrazi.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.