Svet se okreće suncu, vetru i biogorivu

Izvor: Blic, 30.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet se okreće suncu, vetru i biogorivu

Izvori obnovljive energije sve više preuzimaju primat od fosilnih goriva. Uz vetar, vodu i sunce, kao osnovne izvore obnovljive energije, sve češće se koriste i biogoriva, čije sagorevanje u atmosferu ne emituje ugljen-dioksid, osnovni uzročnih efekta staklene bašte. Biogoriva se mogu praviti od raznih materijala - od ljuski pirinča, mikroalgi, drveta, šećerne trske, pa čak i kanalizacionog otpada.

U Portugalu je puštena u rad najveća solarna elektrana na planeti, koja se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prostire na čak 60 hektara i koja će proizvoditi električnu energiju za 8.000 domaćinstava. Elektrana snage 11 megavata će na godišnjem nivou generisati istu količinu energije koja bi bila proizvedena emisijom 30.000 tona štetnih gasova u atmosferu.

„Ovo je prvi u nizu projekata jer Portugal ima sunca u izobilju, a solarna energija je jedan od najboljih izvora obnovljive energije", rekao je Kevin Volš, iz kompanija koja je izgradila elektranu.

Vlada u Lisabonu je najavila da će u narednih pet godina uložiti ukupno deset milijardi dolara u razvoj obnovljivih izvora energije. Premijer Žose Sokrates želi da Portugal do 2010. godine iz obnovljivih izvora obezbedi 45 odsto ukupnih potreba energije.

Portugal nije usamljeni primer, već deo rastućeg trenda među uglavnom razvijenim zemljama koje okreću leđa tradicionalnim izvorima energije.

Većina domaćinstava na Islandu greje se vodom iz geotermalnih izvora, dok se u Norveškoj grade podvodne elektrane u kojima se energija proizvodi zahvaljujući ciklusu plime i oseke u moru.

U Latinskoj Americi je, pored Brazila, Argentina najveći korisnik alternativnih izvora energije. Patagonija bi uskoro mogla da bude prepoznatljiva po vetrenjačama, baš kao što je to danas Holandija. Trenutno se više od 300 sela u ovoj udaljenoj argentinskoj oblasti snabdeva električnom energijom zahvaljujući vetrenjačama:

„Imamo struju 24 sata dnevno, ne samo malu lampu kao u početku. Sada uopšte ne kupujemo kerozin, gas ili naftu. Ovako je jeftinije, a vetra ima u izobilju", kaže 30-godišnji Adelino Kual.

Uprkos svim unapređenjima u proizvodnji automobila, auto-industrija je i dalje jedan od najvećih zagađivača životne sredine. Zbog toga najveći svetski proizvođači automobila godinama rade na pronalaženju zamene za naftu i gorivo, ali osim nekoliko hibridnih modela, nije se previše odmaklo. Najdalje je otišla japanska „Honda", čiji model FCX koristi vodonik kao pogon.

„Vodonik se lako uz pomoć električne energije dobija iz vode i zagađenja uopšte nema. Problem predstavlja nedovoljna količina električne energije za duža putovanja bez dopune", kaže Sačito Fudžimoto, jedan od glavnih stručnjaka u „Hondi".

Ovaj model je zbog prevelike cene još daleko od serijske proizvodnje.

Brazil je još sredinom 80-ih zahvaljujući velikom programu vlade započeo masovnu proizvodnju biogoriva za motorna vozila. U pitanju je etanol koji se dobijao iz šećerne trske za koju su seljacima plaćane velike subvencije.

Krajem 80-ih čak 90 odsto svih automobila u Brazilu je kao pogonsko gorivo koristilo etanol. Tokom naredne decenije ovaj procenat je znatno opao zbog smanjenja cena nafte na svetskom tržištu, a vlada više nije bila izdašna u subvencijama farmerima. Usvajanje zakona o emisiji štetnih gasova dovelo je do toga da danas u Brazilu više od 53 odsto automobila može da koristi etanol ili obično gorivo kao pogonsko sredstvo.

Plod otrovne biljke za biodizel

Biljka jatropa bi mogla da bude ključ za rešenje problema sa manjkom energije u Tajlandu. Otrovni plod ove biljke mogao bi da se koristi u proizvodnji biodizela jer sadrži više od 30 odsto ulja koje pri sagorevanju ne emituje štetne matrije. Ovo ulje bi moglo da se bez rafinisanja meša sa običnim gorivom i tako da se pravi biodizel. Indija, Indonezija i Filipini uskoro kreću u proizvodnju biodizela od jatorpe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.