Svet pogođen ekstremnim vrućinama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2017, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet pogođen ekstremnim vrućinama

Svetska meteorološka organizacija (SMO) objavila je izveštaj o ekstremnom vremenu koje je pogodilo brojne delove sveta u junu i početkom ovog meseca.

Iranski grad Ahvaz izmerio je 29. juna 53,7 stepeni po celzijusu, što je novi apsolutni temperaturni rekord za tu zemlju, a to se desilo u sklopu toplotnog talasa koji je zahvatio područje Irana, Iraka i Kuvajta.

Nadprosečne temperature izmerene su i u Maroku i severnom Alžiru. Topliji je čak i Antarkrtik, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << B92.

Područje južne i centralne Evrope sa temperaturama višim od 40 stepeni, znatno je toplije od izmerenih temperatura od 1981 - 2010. godine.

Toplotni talas zahvatio je krajem prošlog meseca i SAD, gde su izrazito visoke temperature izmerene u Las Vegasu u Nevadi - 47,2, a u Nidlesu u Kaliforniji temperatura je prešla 50 stepeni - izmerena su čak 51,7 stepena.

Aerodrom u Feniksu u Arizoni je krajem juna imao 11 uzastopnih vrućih dana sa temperaturom višom od 43 stepena, što je ometalo i vazdušni saobraćaj.

I na području Balkana je izuzetno toplo -šest starijih osoba preminulo je prošlog vikenda u Rijeci od posledica visokih temperatura, a u Srbiji je RHMZ upozorio da se u utorak i sredu očekuju veoma visoke temperature koje će ponegde dostići i 40 stupnjeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.