Svet je i dalje u krizi

Izvor: S media, 04.Jul.2009, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet je i dalje u krizi

Predsednik Svetske banke (SB) Robert Zelik upozorio je da je svetska privreda još u lošem stanju iako su se pojavili znaci njenog oporavka od najveće krize posle Velike depresije tridesetih godina prošlog veka.

"Nezaposlenost u svetu još raste, a stalno je prisutna i opasnost od uvodjena barijera za medjunarodnu trgovinu", rekao je Zelik u Čileu tokom sastanka ministara finansija zemalja Latinske Amerike.

Zelik je u razgovoru sa novinarima ocenio da je relativno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << mali broj zemalja, radi zaštite domaće proizvodnje, na globalnu krizu reagovao uvodjenjem trgovinskih ograničenja, objavio je britanski BBC.

Predsednik SB je, medjutim, ukazao da se uvodi sve više ograničenja i da je neophodno suprotstaviti se tome, jer bi smanjenje trgovine samo dodatno usporilo privredni oporavak.

Zelik je ocenio da će, generalno gledano, oporavak globalne ekonomije biti sporiji nego što ljudi priželjkuju.

On je podsetio da je Svetska banka izdvojila 17 milijardi dolara za pomoć zemljama Latinske Amerike, ističući da najvećim privredama na tom kontinentu ta pomoć, najverovatnije, neće biti potrebna.

On je pohvalio zemlje poput Brazila, Meksika, Kolumbije, Perua i Čilea zbog toga što su spremno dočekale krizu, jer su imale male budžetske deficite, velike devizne rezerve i plivajući kurs nacionalnih valuta.

To, prema Zelikovim rečima, ne znači da ih kriza neće pogoditi, nego da je vladama na raspolaganju veći broj mera kojima će moći da se suprotstave krizi.

Svetska banka je (SB) je početkom ovog meesca saopštila da je u minuloj fiskalnoj godini, koja je završena 30. juna, pozajmila širom sveta rekordnih 58,8 milijardi dolara, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja rast od čak 54 odsto.

Toj finansijskoj instituciji se u fiskalnoj 2009. godini za pomoć obratilo mnogo više zemalja nego što je uobičajeno, jer mnoge od njih osećaju posledice globalne finansijske i privredne krize, objavile su svetske agencije.

"Broj zahteva za pomoć od Grupacije Svetske banke je ove godine značajno porastao, a očekujemo da će se takav razvoj situacije nastaviti još dugo i u 2010. godini, jer je proces oživljavanja i nadalje veoma neizvestan", ocenio je Zelik.

SB je minule finansijske godine novcem podržala 767 projekata koji bi trebalo da doprinesu privrednom rastu i ublažavanju posledica siromaštva, ali i da pomognu razvoju privatnog sektora.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.