Izvor: B92, 24.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svet gubi bitku sa sidom"

Sidnej -- Više je onih koji se zaraze virusom HIV-a nego onih koji imaju mogućnost da se leče, saopšteno je na konfrenciji o sidi u Sidneju.

Naučni savetnik američkog predsednika Džordža Buša za borbu protiv side, doktor Antoni Fauči, izneo je upozorenje da svet "gubi bitku sa sidom". On je takođe upozorio da je u nekim zemljama u razvoju ostvaren određeni napredak u borbi sa opakom bolešću ali čovečanstvo i dalje, uopšteno gledano, gubi bitku sa sidom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Višednevnoj konferenciji u Sidneju prisustvuje pet hiljada vodećeih svetskih stručnjaka za ovu bolest.

Organizatori očekuju da tokom konferenciije bude potpisana i deklaracija kojom će vlade širom on sveta biti pozvane da 10 odsto svojih raspoloživih budžeta usmere na istraživanja koja bi mogla pomoći borbi protiv side.

Delegatima se tokom četvorodnevne konferencije stavlja na uvid i nova studija čiji rezultati sugerišu da obrezivanje kod mlađih muškaraca za blizu 60 odsto smanjuje rizik od zaraze virusom HIV.

Rezultati o korisnosti obrezivanja dobijeni su na osnovu istraživanja sprovedenog na teritoriji Kenije i Ugande i potvrđuju ranije teorije da broj zaraženih opada zahvaljujući obrezivanju.

U svetu od posledica zaraze virusom side godišnje umre tri miliona ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.