Svet: SZO trazi 23,4 milijarde dolara za siromašne zemlje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2021, 19:05

Svet: SZO trazi 23,4 milijarde dolara za siromašne zemlje

Nekoliko pograničnih gradova na severoistoku Kine počelo je da pooštrava mere protiv kovid-19, ograničavajući putovanja i okupljanja na javnim mestima, dok se Kina bori protiv epidemije koja pogađa uglavnom sever zemlje.

Kina je za poslednja 24 sata prijavila 23 lokalna simptomatska slučaja, pokazali su današnji zvanični podaci, što je manje od 50, zabeleženo dan ranije, čime je ukupan broj porastao na 270, od 17. oktobra, kada je počela aktuelna epidemija, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rojters.

Iako je taj broj mali u odnosu na mnoga žarišta izvan Kine, širenje na više od deset provincijskih oblasti i politika nulte-tolerancije primorali su lokalne zvaničnike da pooštre ograničenja, ponovo potiskujući uslužni sektor, uključujući turističke i ugostiteljske kompanije.

U severoistočnoj provinciji Hejlungđang, koja deli granicu sa Rusijom, grad Heihe je juče otkrio jedan lokalni potvrđeni slučaj, plus tri asimptomatska slučaja, koje Kina računa odvojeno od pacijenata sa potvrđenim simptomima.

Grad od 1,3 miliona, uveo je, kao i još neki u toj provinciji, obustavu proizvodnih aktivnosti i poslovanja u urbanim sredinama, osim osnovnih, a zabranjen je ulazak i izlazak iz tih područja iz neprioritetnih razloga i obustavljen autobuski i taksi prevoz.

Prema lokalnim medijima, takođe su prekinuti letovi iz grada i neke železničke usluge, a ostaje nejasno kako je nastalo žarište u Heiheu i da li je neko od zaraženih povezan sa epidemijama u drugim regionima.

Visoka stopa vakcinacije u Kini bi u principu mogla da omogući prelazak na manje ometajuću epidemijsku strategiju, pošto je prema podacima od 23. oktobra, 76 odsto od 1,41 milijarde stanovnika Kine primilo kompletne doze.

SAD: Između 30 i 50 miliona doza vakcine čeka odobrenje FDA

Između 30 i 50 miliona doza vakcina kompanije "DŽonson i DŽonson", napravljene u fabrici "Imerdžend Bajosolušns" u Baltimoru, čeka zeleno svetlo američkog regulatornog tela da počne sa distribucijom doza, javlja Rojters.

Proizvođač lekova, Emerdžent čeka odgovor Agencije za hranu i lekove (FDA) za odobrenje distribucije, preneo je Rojters pozivajući se na dva obaveštena izvora.

Agencija mora da izvrši inspekciju i verifikuje postrojenje, pre nego što "Emerdžent" počne da isporučuje doze, dodao je izvor.

Broj doza koje su na čekanju se i dalje ne može odrediti, dodao je izvor, jer "Emerdžent" pravi samo sirov materijal, u ovom slučaju tečnost, a ne puni bočice.

FDA je u aprilu prekinula rad u baltimorskoj fabrici nakon što je utvrđeno da je vakcina "Džonson i Džonson" kontaminirana supstancom iz vakcine "AstraZeneka", koja je takođe tamo proizvođena.

Tada je uništeno 15 miliona doza.

SZO trazi 23,4 milijarde dolara za siromašne zemlje

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i druge grupe za pomoć pozvale su danas lidere 20 najvećih svetskih ekonomija da finansiraju plan od 23,4 milijarde dolara za dostavljanje vakcina, testova i lekova protiv korona virusa siromašnim zemljama u narednih 12 meseci.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da Grupa 20, čiji će se lideri sastati u Rimu tokom vikenda, ima političku i finansijsku moć da okonča pandemiju finansiranjem plana, za koji je rekao da bi mogao da spasi milione života, prenosi Rojters.

Grupaciji glavnih svetskih zdravstvenih agencija (nazvan ACT-akcelerator) potrebno je 23,4 milijarde dolara za pomoć najrizičnijim zemljama da nabave i rasporede sredstva za borbu protiv korona virusa od sada do septembra 2022. godine, navodi se u saopštenju SZO-a.

Ukazuje se da je ta suma minimalna u odnosu na hiljade milijardi dolara ekonomskih gubitaka izazvanih pandemijom i troškove planova obnove.

„Zahtev je za 23,4 milijarde dolara. To je prilična količina novca, ali ako se uporedi sa štetom koju je globalnoj ekonomiji nanela pandemija, onda ona zapravo i nije toliko velika“, rekao je ranije novinarima Karl Bilt, bivši švedski premijer i specijalni izaslanik SZO.

„Nadam se i pozivam da se G20 obaveže na obećanje da će okončati pandemiju“, rekao je na konferenciji za medije norveški premijer Jonas Gar Stjor, čija zemlja kopredsedava akcijom za prikupljanje sredstava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.