Izvor: B92, 14.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveštenici tužili US Ervejz

Finiks -- Šest muslimanskih sveštenika tužilo aviokompaniju US Erbvejz zbog diskriminacije i ugrožavanja građanskih prava.

Imami, uglavnom iz Arizone, tužili su aviokomapniju jet su skinuti sa leta na aerodromu u Mineapolisu, tokom povratka sa verske konferencije. Pre poletanja aviona, imami su na aerodromu obavili molitvu, a posle ukrcavanja na avion jedan putnik je upozorio službenika kompanije, posle čega su bili skinuti sa leta i držani u ćeliji.

Muslimanski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sveštenici u tužbi su naveli da su im prilikom odvođenja iz aviona na ruke stavljene lisice i da su bili okruženi policijskim psima. Posle ih je ispitivala policija, a bili su i zatvoreni u ćeliji, gde je puštana glasna muzika.

Prema njihovim rečima, dva službenika tajne službe su ih pitali "da li vole predsednika SAD" i da li bi "voleli da predsednik bude povređen".

U tužbi na 39 strana za diskriminaciju i ugrožavanje građanskih prava traži se novac za nanadu štete, ali agencije ne navode o kojoj je sumi reč.

US Ervejz je saopštio da je jedan putnik reagovao kada je čuo antiameričke izjave. U saopštenju aviokompanije se navodi da još nisu videli tužbu, ali da se njihova početna pozicija nije promenila, odnosno da su njeni zaposleni "pravilno postupili" i da će i dalje podržavati delovanje posade i zaposlenih na aerodromu.

Tužen je i vlasnik međunarodnog aerodroma u Minesoti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.