Izvor: Blic, 03.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svemirska popravka za 'Diskaveri'

Svemirska popravka za 'Diskaveri'

Uprkos tvrdnjama da šatl 'Diskaveri' nije pretrpeo veća oštećenja prilikom odvajanja spoljnih rezervoara nakon lansiranja, čelnici NASA odlučili su da se u kosmosu obavi popravka letelice.

Naime, astronaut Stiven Robinson izvešće danas remont šatla prilikom izlaska u svemirsku šetnju, što je prva operaciju te vrste u istoriji NASA.

'Dali smo posadi šatla dopunski zadatak. U toku izlaska u otvoreni kosmos treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se odstrane dva parčeta izolacionog materijala koji se nalaze između pločica termičke oplate', izjavio je predstavnik NASA.

Izolator koji popunjava prostor između keramičkih pločica omogućava širenje i skupljanje čitavog korpusa šatla tokom boravka u ekstremnim temperaturama. Izolaciona masa napravljena je od vlakna aluminijum-borosilikata, koji je otporan na toplotu. Robson će se do mesta za popravku prebaciti pomoću robot-ruke.

'Znam da ću morati da budem veoma oprezan. Iako se radi o lakom zadatku, on će biti vrlo delikatan', rekao je Robinson.

Prema stručnjacima, neravnine na brodu mogu značajno uticati na aerodinamiku i zagrevanje 'Diskaverija', što bi moglo stvoriti probleme prilikom sletanja na Zemlju, planiranog za 8. avgust. Upravo su problemi sa oplatom bili razlog za udes šatla 'Kolumbija' 2003. godine kada je poginulo svih sedam astronauta, NASA od tada nije imala letove u svemir. A. P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.