Švedski novinar osudjen za kupovinu oružja za reportažu

Izvor: Blic, 18.Maj.2012, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedski novinar osudjen za kupovinu oružja za reportažu

Stokholm - Novinar švedskog tabloida "Ekspresen" Diamant Salihu osuđen je danas na novčanu kaznu od 14.400 kruna zbog nelegalnog posedovanja oružja, jer je kupio pištolj za potrebe istraživačkog teksta u kome opisuje kako je lako doći do oružja.

Sud u Malmeu osudio je i glavnog i odgovornog urednika istog tabloida Tomasa Matsona na novčanu kaznu od 30.000 kruna (3.300 evra) i urednika Andreasa Johansona na novčanu kaznu od 13.500 kruna.

Sud još nije odredio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dužinu uslovnih kazni zatvora za svu trojicu, prenosi AFP.

Članak Salihua objavljen je 2010. nakon što su tri osobe ubijene u pucnjavi, očigledno rasno motivisanoj, u oblasti Malmea kada je naoružani muškarac pucao na kuće, radnje, automobile i u vazduh.

Novinar Salihu je sa lakoćom kupio poluautomatsku pušku uz kontakte koje je napravio u podzemlju Malmea za potrebe svoje priče.

U izjavi za švedsku novinsku agenciju TT Matson je rekao da će se "Ekspresen" žaliti na presudu i naglasio da je "važno da se razjasni način na koji novinari mogu da se bave istraživačkim novinarstvom".

Glavni argument odbrane na sudu bio je sloboda izražavanja i sloboda informisanja. Medjutim, sud je presudio da "čak i u tom okviru novinari nemaju pravo da čine zločine u cilju reportaža", a predsedavajući sudija Eva Vendel je naglasila da se presuda odnosi na nelegalno posedovanje oružja, a ne na objavljivanje članka.

Naoružani muškarac Peter Mangs (40), zbog koga je radjen istraživački tekst, uhapšen je u novembru 2010. i njegovo sudjenje je počelo u ponedeljak, 14. maja, podseća AFP.

Mangs je optužen za tri ubistva i 12 pokušaja ubistva na rasnim osnovama, ali on negira te optužbe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.