Izvor: B92, 18.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska: Pobeda desnice

Stokholm -- Na juče održanim parlamentarnim izborima u Švedskoj pobedila desnica.

Levica u Švedskoj, koja je na vlasti 12 godina, poražena je na parlamentarnim izborima, na kojima je pobedila opozicija desnog centra, prenose danas svetske agencije.

Prema prvim rezultatima izbora, opoziciona koalicija desnog centra osvojila je 48,1 odsto glasova, a levica 46,2 odsto. Levica je u Švedskoj na vlasti 12 godina, a premijer Švedske Joran Peršon, koji je 10 godina na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čelu Vlade, priznao je poraz.

"Izbori su poraz. Sada snosim posledice. Podneću ostavku i raspustiću Parlament i Vladu", rekao je Peršon.

Njegov protivnik, opozicioni lider Fredrik Rajnfeld, postaće novi premijer, a pobedu koalicije desnog centra na izborima proglasio je sinoć.

Pobeda koalicije desnog centra označiće zaokret u političkom životu Švedske, gde su u poslednje 74 godine socijaldemokrate vladale 65 godina. Rejnfeld je uspeo da ujedini podeljenu desnicu i da je reformiše, približivši je centru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.