Izvor: B92, 04.Feb.2010, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska: Istražiti optužbe o otpadu

Stokholm -- Švedski premijer zatražio je objašnjenja od svojih prethodnika povodom optužbi da su Rusi izručili toksični optad u Baltičko more početkom 1990-ih godina.

Takve optužbe uputila je švedska televizija SVT koja je počela da istražuje taj slučaj. Prema izveštaju SVT, ruska mornarica je navodno između 1991. i 1994. izručila hemijsko oružje i radioaktivni otpad u more kod obala švedskog ostrva Gotland usred Baltičkog mora.

Sadašnja švedska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlada "nije obaveštena" o mogućem bacanju radioaktivnog otpada i hemijskog oružja u švedskom delu Baltika koje je navodno izvršila ruska mornarica, i poziva zvaničnike iz tog perioda da "se izjasne o tom pitanju", rekla je agenciji Frans pres portparol švedskog premijera, Fredrika Rajnfelda.

"To su nove informacije za (sadašnju) vladu. Ono što mi kažemo je da pitanje treba biti postavljeno prethodnim vladama", rekla je Roberta Alenius, Rajnfeldov portparol.

Otpad navodno potiče iz velike mornaričke baze Karosta kod letonske luke Liepaja, na Baltiku.

Švedska televizija tvrdi da je švedsku vladu iz tog vremena o ovome obavestila vojna tajna služba, ali da vlada nije reagovala.

Socijaldemokrati su bili na vlasti u Švedskoj između 1994. i 2006. nasledivši vladu desnice sadašnjeg švedskog ministra spoljnih poslova Karla Bilta, na vlasti između 1991. i 1994. godine.

U Helsinkiju se u sredu održava samit baltičkih zemalja, koje će razmotriti budućnost tog mora koje važi za najzagađenije na svetu.

Samitu će prisustvovati i ruski premijer Vladimir Putin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.