Svedok tužilaštva bacio bombu na beogradsku džamiju

Izvor: Politika, 02.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok tužilaštva bacio bombu na beogradsku džamiju

Šešelj optužio zaštićenog svedoka VS-033 da je postavio bombu i na prozor Dejana Anatasijevića (verovatno je mislio na Dejana Anastasijevića)

Zaštićeni svedok haškog tužilaštva VS-033 koji je protekla dva dana svedočio na suđenju Vojislavu Šešelju, bivši navodni šešeljevac iz Beograda koji je sa dobrovoljcima SRS-a upućen 1991. godine u zapadnu Slavoniju, u stvari je specijalista za eksploziv koji je, pošto je napustio SRS, 1992. godine bacio bombu na beogradsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << džamiji, eksploziv u dvorište katoličke crkve Sveti Ante, a postavljao je i eksplozivne naprave ispod prozora i automobila muslimana i ostalih Beograđana za šta je bio osuđen na zatvorsku kaznu. Kada se našao iza rešetaka zatvora u Padinskoj Skeli, pokušao je da pobegne, ali pošto je uhvaćen, završio je u samici. Lider radikala juče ga je optužio i za još jedno još uvek nerazrešeno krivično delo.

„Sa Natašom Kandić i Dejanom Atanasijevićem ste dogovorili da na prozoru njegovog stana postavite ručnu bombu, takozvanu kašikaru, i da osigurač bombe vežete za prozorsko okno. Je l’ tako?, upitao je Šešelj VS-033 u jučerašnjem unakrsnom ispitivanju, verovatno misleći na Dejana Anastasijevića, novinara „Vremena”, koji je svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću.

„Ovo je čista laž. Ovo je van pameti”, odgovorio je svedok.

„I onda je Dejan Atanasijević držao konferenciju za štampu i optužio da sam ja preko moje supruge Jadranke Šešelj poslao poruku određenim kriminalcima da oni to urade u moje ime. Je l’ tako. To je bila ta režija?, nastavio je Šešelj.

„Ovo je čista laž što ste sada rekli”, ponovio je VS-033.

„A kada ste, gospodine VS-033, bacili na beogradsku džamiju ručno izrađenu bombu, pošto ste vi stručnjak za eksploziv. Je l’, to bilo u decembru mesecu”?, upitao je Šešelj.

„Ne znam”, odgovrio je svedok.

„Policija je uspela da vas otkrije tek 1996. godine, je l’ tako?”, dodao je Šešelj.

„Tako je”, potvrdio je zaštićeni svedok tužilaštva.

„Vi ste u vojsci obučeni za rukovanje eksplozivom?”, nastavio je Šešelj.

„Tako je”, odgovorio je VS-033.

Šešelj je u sudnici prikazao i Rešenje uprave za suzbijanje kriminaliteta Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije od 20. aprila 1996. godine iz koga se vidi da je ovom svedoku, pre nego što je policija shvatila da je on bacio bombu na Bajrakli džamiju, bio određen pritvor zbog sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćenog nabavljanja i držanja eksplozivnih materija i municije.

Svedok je juče potvrdio i da je bacio bombu na džamiju zato što mu je njegov drug Vlada na samrti to saopštio kao svoju poslednju želju.

Pred beogradskim sudom svedok je svoja dela objašnjavao time što je u to vreme smatrao da je bolje da on pravi kontrolisane eksplozije u džamiji i katoličkoj crkvi nego da to uradi neko drugi ko to ne zna, pa da nekontrolisano izvrši pokolj.

VS-033, zaštićenog lika i glasa, najvećim delom je svedočio na sednici zatvorenoj za javnost. U delu koji je mogao da se prati preko Interneta rekao je da je kao građevinac bio„građansko lice na službi u JNA”. Po izbijanju sukoba u bivšoj SFRJ, sledeći porodičnu monarhističku tradiciju,jer su, kako je rekao, svi njegovi pre Drugog svetskog rata bili za kralja, otišao je u Ratni štab SRS-ai prijavio se u dobrovoljce. Kasnije, 1992. godine, on je napustio SRS jer je shvatio da „radikali nisu za monarhiju”, ali pred haškim sudom protekle nedelje on je Vojislava Šešelja označio kao glavnog gazdu Srpske radikalne strankei njenih dobrovoljaca.

LJ. Milisavljević

[objavljeno: 03/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.