Svedok: OVK mi ubio oca

Izvor: Politika, 14.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok: OVK mi ubio oca

Stanimir Radošević opisao juče na suđenju Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom kako su ga pripadnici OVK prebili, a potom mu zarobili i smrtno ustrelili oca

Hag – Svedok optužbe Stanimir Radošević izjavio je juče na suđenju Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom da mu je OVK u aprilu 1998. zarobila i ubila oca u okolini Dečana.

Radošević je opisao i kako su ga pripadnici OVK prebili i ispitivali u selu Glođani, gde je, po optužnici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bio Haradinajev štab, pošto su ga, zajedno sa majkom i prijateljem, zaustavili na putu.

Svedok je rekao da je 23. aprila 1998. sa majkom i prijateljem Novakom Stijovićem krenuo iz Dečana u rodno selo Dašinovac, ali da su ih na putu zaustavili pripadnici OVK. "Tražili su oružje i zapretili da će nas ubiti ako nađu... Kad nisu našli, rekli su nam da nemamo šta da tražimo više u našem selu, da je sada njihovo", kazao je Radošević.

Pripadnici OVK zatim su ih, po rečima svedoka, poveli prema Glođanima, a usput su njega i prijatelja teško pretukli kundacima oružja i šutirali ih, kad bi pali. Radošević je ispričao da ih je u kući u Glođanima jedan zapovednik OVK ispitivao da li imaju oružje i gde je policija. "Rekao sam da moj otac ima dve lovačke puške, a on mi je dao sat vremena da odem u Dašinovac i donesem puške i zapretio da će mi ubiti majku i prijatelja, ako ne donesem", izjavio je svedok.

Po njegovim rečima, sutradan je čuo da mu je otac zarobljen i verovatno ubijen u napadu OVK na njihovu porodičnu kuću u selu Dašinovac. Radošević je precizirao da mu je jedan komšija Albanac ispričao da je video kako pripadnici OVK odvode njegovog oca u Glođane i da je pokušao da ga zaštiti, ali je dobio batine zato što "štiti Srbe". "On mi je ispričao da je video kako ih odvode u Glođane, a da je kasnije čuo da su ubijeni i bačeni uz put... Posle tri-četiri meseca otišao je na to mesto, pronašao leševe i bacio na njih zemlju lopatom", izjavio je Radošević.

Haradinaj, u kritično vreme vođa OVK u okolini Dečana, zajedno sa Idrizom Baljajem i Ljahom Brahimajem optužen je za zločine nad Srbima, Romima i Albancima od marta do avgusta 1998.

Beta

[objavljeno: 14.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.