Izvor: RTS, 21.Okt.2020, 08:44

Svedoci tvrde da je pucano na demonstrante u Nigeriji, vlasti naredile istragu

Protesti protiv policijske brutalnosti u Lagosu pretvorili su se u haos, uprkos policijskom času koji su uvele vlasti Nigerije. Prema tvrdnjama svedoka, vojnici su pucali na nekoliko demonstranata. Vlasti su naredile istragu incidenata.
Demonstranti su učestvovali u protestima koji se širom zemlje održavaju već skoro dve nedelje zbog tvrdnji o navodnim otmicama, uznemiravanju i iznudama od strane jedne policijske jedinice.

Jedan od svedoka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << protesta Akinbosola Ogunsanja rekao je za Si-En-En da je pucnjava počela pošto su svetla isključena na naplatnim rampama u gradu Leki.
"Pripadnici nigerijske vojske su počeli da pucaju. Pucali su pravo, direktno na nas, i mnogi su pogođeni. Ja sam jedva preživeo", rekao je.
Dodao je i da je bio otežan pristup ekipama Hitne pomoći.
Drugi svedok Templ Onanugbo je rekao da je čuo nešto za šta veruje da su bili meci. Kako je rekao, čuo ih je iz svog doma i to je trajalo 15 do 30 minuta.
Kada je došao da pomogne povređenima, mnogi su bili na zemlji. Si-En-En naglašava da nije mogao da potvrdi da ima žrtava.
Vlasti su naredile istragu o incidentima. Guverner Lagosa Babajide Sanvo Olu savetovao je snagama bezbednosti da ne hapse nikoga tokom policijskog časa.
Prethodno je naredio zatvaranje u pokušaju da spreči nerede.
Sanvo Olu je na Tviteru naveo da su protesti protiv policijske brutalnosti "prerasli u čudovište koje preti čitavom društvu".
Prema pisanju Gardijana protesti su izbili zbog brutalnosti sada rasformirane specijalne Jedinice za istragu pljački, koja je dugo optuživana za ubistva, mučenja i iznude.
Prema pisanju tog lista, u Beninu na jugu zemlje skoro 2.000 zatvorenika je pobeglo nakon dva napada na zatvore.
Guverner države Ogun naredio je zatvaranje svih škola do 26. oktobra. U Abiji je proglašen 24-časovni policijski čas.
Demonstratni su u ponedeljak blokirali ulaze na aerodrom u Lagosu, zbog čega su kasnili letovi.
Protesti su izbili početkom oktobra, nakon što se na internetu pojavio snimak u kome se vidi kako pripadnici ozloglašene jedinice izvlače čoveka iz hotela i pucaju u njega na ulici.  

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Lagos: Na protestima protiv policijske brutalnosti pucano na demonstrante

Izvor: VOA, 21.Okt.2020

U gradu Lagosu u Nigeriji građani su nastavili proteste protiv policijske brutalnosti, oglušujući se o proglašeni policijski čas nakon nasilja, kada je iz vatrenog oružja pucano na demonstrante. Hici su ispaljivani na demonstrante koji su postavljali barikade nadomak jedne naplatne rampe u Lagosu,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.