Svečan doček u Parizu, Makron ne odustaje od programa

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Jan.2019, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečan doček u Parizu, Makron ne odustaje od programa

Stotine hiljada građana dočekale su Novu godinu na Jelisejskim poljima u Parizu u svečanoj i veseloj atmosferi, uz jake mere bezbednosti.

Okupljeni Parižani i turisti posmatrali su 20-minutni svetlosni spektakl na Trijumfalnoj kapiji i vatromet na početku 2019. godine, a u ponoć su se ljubili i grlili.

Neki ljudi u žutim prslucima mirno su stajali u ogromnoj masi. Antivladin pokret "Žuti prsluci" koji se protivi politikama francuskog predsednika Emanuela >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Makrona pozvao je putem društvenih mreža na "svečani događaj" večeras u Parizu i drugim gradovima.

S druge strane, Makron je u novogodišnjem televizijskom obraćanju rekao da protesti "Žutih prsluka" neće ubediti njegovu vladu da odustane od ekonomskog programa.

On je kazao da pozitivni rezultati njegove politike "ne mogu biti momentalni" i obećao promene u sistemu penzionog i socijalnog osiguranja.

Pozvao je na obnovu jedinstva u 2019. godini.

Makron je kao "negaciju Francuske" kritikovao "groznu masu" koja se mešala s demonstrantima iz "Žutih prsluka" kako bi širila govor mržnje o "policajcima, novinarima, Jevrejima, strancima i homoseksualcima".

Pokret "Žuti prsluci" je sredinom novembra počeo da organizuje demonstracije zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo, ali se protest ubrzo pretvorio u opšti izraz nezavodoljstva građana Makronovom politikom.

Da bi sprečila nemire i potencijalni rizik od terorističkog napada, policija je oko Jelisejskih polja postavila bezbednosnu barijeru, uz provere torbi na ulazima i zabranu unošenja alkohola.

Širom Francuske večeras je razmešteno više od 147.000 pripadnika bezbednosnih snaga, od toga 12.000 u Parizu.

U Francuskoj je prethodnih godina u novogodišnjoj noći bilo nereda u kojima su, između ostalog, zapaljena brojna vozila.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.