Izvor: Glas javnosti, 09.Okt.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve se ruši, a dolar kao stena

Cene akcija na efektnim berzama širom sveta juče su nastavile da padaju, a glavni globalni indeks deonica - MSCI - opao je na četvorogodišnji minumum, jer sve dosadašnje akcije na smirivanju opšte finansijske krize nisu smirile sve nervoznije investitore.

Rojters prenosi, pozivajući se na tržišne izvore sa efektne berze u Londonu, da je MSCI indeks opao još 2,4 odsto i da je taj indikator na najnižem nivou od 2004. godine, nakon velikog pojeftinjenja akcija u Aziji i Evropi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Najveći pad zabeležen je na berzi u Tokiju, gde je vodeći Nikei indeks akcija danas izgubio 9,4 odsto prethodne vrednosti. Bio je to najveći dnevni pad tog indikatora od 1987. godine kada je, takođe, vladala globalna kriza na tržištu kapitala.

Nikei indeks je, podseća Rojters, 14. oktobra 1987. godine u toku „crnog ponedeljka“ na globalnim efektnim berzama oslabio bezmalo 15 odsto.

Vrednost deonica na najvećoj svetskoj efektnoj berzi - njujorškom Volstritu - noćas je nastavila nezadrživo da pada - peti dan zaredom...

ČAVEZ: BUŠ IDE U SOCIJALIZAM!

Predsednik Venecuele oštro je kritikovao odluku Džordža Buša da državni budžet SAD podrži banke i finansijske fondove.

„Drug Buš ide pravo u socijalizam. A mene je za sline poteze u ekonomiji nazvao tiraninom. Kad vlada Venecuele zakonom štiti potrošače, u Vašingtonu govore: „Pogledajte, Čavez je tiranin“. Kada mi regulišemo cene, oni viču:“Čavez narušava zakone tržišta. A Buša ne kritikuju za nacionalizaciju najkrupnijih banaka u svetu. Uzdravlje, druže Buš„, rekao je Čavez.

U ovakvoj situaciji, pogotovo za laike, to što dolar još ostaje na nogama izgleda neobjašnjivo. Američke berze trpe bilionske gubitke, kreditna tržišta su „zamrzla“, a najveće banke bankrotiraju po domino sistemu, ali dolar kao da je napravljen od drugog materijala. On je, defakto, rezervna svetska valuta. Zato je njemu dobro kada je drugima loše. I čak tada kada su među „drugima“ same Sjedinjene Države!

Možda se i zato sada evropska ekonomija i finansije nalaze u još težem položaju nego američka.

Kad se finansijski cunami smiri, ostaće nesumnjivi fakat: da ekonomija SAD slabi i da ta zemlja ima fenomenalan budžetski deficit. A upravo tada dolar može početi da klizi naniže. Paradoks je u tome što će „Plan 700“ spasiti finansijski sistem SAD, ali će još više povećati ionako enormne dugove zemlje u kojima je koren svih dolarskih zala.

A u suočavanju sa svetskom finansijskom krizom Britanija je juče objavila planove ubacivanja 50 milijardi funti (87,2 milijarde dolara) u svoje najveće komercijalne banke. Ministar finansija Alister Darling kaže da želi da smanji „faktor straha“ u bankarskom sistemu. U naporu da pokrene ukočeno tržište novca, Engleska banka će ponuditi još najmanje 200 milijardi funti kratkoročnih pozajmica.

„Istraga“ koju o uzrocima finansijske krize vodi američki Kongres došla je do saznanja da je rođak Džordža Buša - Džordž Voker - ne samo bio jedan od ključnih funkcionera investicione banke Liman braders, od čijeg su kraha i počeli problemi, nego i da se oglušivao o sva upozorenja da se primiče katastrofa. Kongresmen-demokrata Henri Voksmen učinio je javnom službenu prepisku top menadžera Liman bradersa, iz koje se jasno vidi da su oni smišljeno gurali „i banku i ekonomiju ka propasti“. On je čak naveo da je vrh banke četiri dana uoči bankrotstva raspravljao o isplati više od 20 miliona dolara bonusa trojici menadžera koji su napuštali LB. Pa precizirao: da su predsednik banke i Bušov rođak, i u vreme kada je LB već molila za pomoć države, „traćili milione na bonuse“.

Voksmen je istovremeno otkrio da je prvi čovek LB od 2000. godine u banci zaradio 400-500 miliona dolara, što mu je omogućilo da kupi kuću na Floridi i da napravi vrednu umetničku kolekciju.

AMERIKA DOBRO DOSLA U SOCIJALIZAM..!

Rusilisu Socijalisticku Jugoslaviju ?Rusili a njima dodje i rusenje i Kosovo..!

Cavez je predvideo unapred i snasaose i naravno daje upravu!

Srbijo sta cekas!

Evropa je bankrotirala i bolje da nismo u Engleskoj koloniji zvana Evropa?

Jer treba da se zapali i gore Evropa da shvatite daje prslo G..ovno od beton sa Evropom.!

Sada dolazu na scenu Muslimani daje zapalu i pocinje od Holandije!

Tadic trci za Evropom kao da jedva nas cekaju da nama podelu dzabe evre?Oteli Kosovo nedaju dzabe ni casu vode tamo!!

Samo sto pre u RUSKU FEDERACIJU JEDINI SPAS..!

28 drzava vec podnelo dokumente za ulaz u RF i DUMA treba da redifikuje ali NEMA SILOVANJA i UCENA!! Jer sve federacije imaju prava na svoje zakone sto znaci SLOBODA!

Srbijo Sta cekas??

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.