Švajcarski đak od aprila na čelu Severne Koreje

Izvor: Blic, Beta, 25.Feb.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarski đak od aprila na čelu Severne Koreje

Pjongjang je juče potvrdio da namerava da lansira komunikacioni satelit, ali zapadni analitičari veruju da je to samo paravan za još jedno lansiranje moćne rakete koja ima toliki domet da može da dosegne Aljasku i Havaje. Saopštenje o planiranom lansiranju stiglo je samo dan pošto je Hilari Klinton, američki državni sekretar, pozvala Severnu Koreju da se uzdrži od tog koraka, za koji je rekla da bi bio provokativan i da „nimalo ne bi pomogao”. Napetoj i nejasnoj situaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na severu Korejskog poluostrva doprinosi i pritajena borba za naslednika vođe Kim Džong Ila, o čijoj se bolesti spekuliše otkad je procurila vest da je u avgustu 2008. doživeo moždani udar.

Ubrzane pripreme za ispaljivanje

rakete (uvećaj)

Komunističku dinastiju, čiji je utemeljivač Kim Il Sung, otac Džong Ila, mogao bi da nastavi jedan od trojice sinova vođe severnokorejskog režima. Najstariji Kim Džong Nam, rođen iz vanbračne veze, dugo je važio za najverovatnijeg naslednika dok 2001. nije izazvao diplomatski skandal kada je pokušao da sa falsifikovanim pasošem uđe u Japan, navodno da bi sina vodio u tokijski Diznilend. Nakon toga u igri su ostala dvojica drugih sinova Džong Ila - Čul i Un, rođeni iz veze sa životnom saputnicom „dragog vođe” Ko Jung He.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap, obično dobro obaveštena o zbivanjima na severu poluostrva, izvestila je da je najmlađi Džong Un registrovan za izbore za Narodnu skupštinu u martu i da će posle njih i zvanično biti imenovan za naslednika, a da će ključne partijske i vojne dužnosti preuzeti već u aprilu.

Kendži Fudžimoto, japanski kuvar koji poznaje obojicu mlađih sinova Džong Ila, jer je radio kod njega kao majstor za suši, rekao je nedavno londonskom „Tajmsu” da je Un uvek bio više lider od brata.

„Stariji Čul ima meko srce devojke. Mlađi princ je momak sa unutrašnjom snagom”, naveo je Fudžimoto.

Obojica su išla u švajcarske škole i živela u luksuzu, daleko od mračne stvarnosti Severne Koreje.

Međutim, neki analitičari veruju da će posle Kima zemlju voditi kolektivno partijsko rukovodstvo, koje će formalno predvoditi jedan od sinova.

Hilari Klinton izjavila je tokom nedavne turneje po Aziji da su SAD zabrinute zbog neizvesne situacije u Severnoj Koreji i da bi potencijalne promene vladajuće strukture u Pjongjangu mogle da pojačaju već snažnu napetost u odnosima između Severne i Južne Koreje.

Klintonova je severnokorejsku vlast nazvala tiranijom, ali je ponudila normalizaciju odnosa i ekonomsku pomoć ukoliko ova izolovana komunistička zemlja odustane od nuklearnog programa. Zvaničnici u Vašingtonu i regionu su nestrpljivo čekali odgovor iz Pjongjanga, ali ih on nije obradovao.

„U toku su široke pripreme za lansiranje probnog komunikacionog satelita”, javila je zvanična severnokorejska agencija KCNA.

Poslednjih nekoliko nedelja iz Pjongjanga stižu izjave da Severna Koreja ima prava da razvije kosmički program u mirnodopske svrhe, što je formulacija korišćena i kada je 1998. izvedena prva proba balističke rakete „taepodong-1”. Pjongjangu je zabranjena svaka aktivnost vezana za balističke rakete prema rezoluciji Saveta bezbednosti UN, usvojene posle prve nuklearne probe Pjongjanga 2006. godine.

Kandidati za naslednika Kim Džong Ila

Kim Džong Nam (38)

Važio je za favorita za naslednika lidera Severne Koreje do incidenta 2001. kada je uhapšen na tokijskom aerodromu u pokušaju da uđe u Japan s lažnim pasošem Dominikanske Republike izdatim na kinesko ime Pang Siong, navodno da bi posetio tokijski Diznilend. Džong Nam je najstariji sin Kim Džong Ila, rođen iz vanbračne veze. Pohađao je elitnu školu za decu partijskih lidera Severne Koreje, a 1998. postavljen je na visoki položaj u ministarstvu za javnu bezbednost. Pratio je oca tokom posete Šangaju 2001. Kažu da je strastveni kockar i da je čest posetilac kazina u Makau.

Kim Džong Čul (28)

Srednji sin Kim Džong Ila rođen je iz veze sa Ko Jung He, koja mu je rodila još jednog sina pre nego što je umrla 2004, verovatno od raka dojke. Džong Čul se obrazovao u elitnoj školi za decu severnokorejskih partijskih lidera, ali i u međunarodnoj školi u Bernu, u Šva­jcarskoj, koju je pohađao pod lažnim imenom. Juna 2006. snimljen je na koncertu Erika Kleptona, čiji je navodno veliki obožavalac. Prisustvovao je i utakmicama Svetskog fudbalskog prvenstva. Džong Čul je 2007. imenovan za zamenika šefa rukovodećeg tela severnokorejske Radničke partije.

Kim Džong Un (24-26)

Najmlađi sin severnokorejskog lidera i rođeni brat Kim Džong Čula. Prema nekim glasinama, najizgledniji je kandidat za naslednika, jer otac smatra da je Džong Un „isti on”, dok je njegov stariji brat „previše feminiziran”. Zvanično je saopšteno da je Džong Un registrovan kao kandidat za izbore za Narodnu skupštinu 8. marta. I Džong Un se, kao i njegov stariji brat Čul, školovao u Švajcarskoj. Un i Čul su se kao tinejdžeri interesovali za košarku što je njihovog oca nateralo da širom Severne Koreje počne kampanju za popularizaciju tog sporta i izgradi niz terena.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pjongjang se sprema da lansira satelit

Izvor: Mondo, 24.Feb.2009, 11:37

Severna Koreja danas je objavila da se sprema da lansira satelit u svemir pomoću jedne od svojih raketa i pored velikih tenzija sa Južnom Korejom i SAD koje strahuju da se u stvari radi o probnom lansiranju jedne od njenih raketa dugog dometa.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.