Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Maj.2020, 18:39

Švajcarska ubrzano ublažava mere protiv koronavirusa

Švajcarska vlada je danas odlučila da ublaži niz mera uvedenih zbog pandemije koronavirusa, a od subote će biti dozvoljena spontana okupljanja do 30 osoba.

Pored toga, od 6. juna će biti dozvoljene sve manifestacije javne ili privatne do 300 osoba, što će brojnim međunarodnim organizacijama u Ženevi, poput UN, omogućiti nastavak rada.

Sa 10 do 15 novozaraženih dnevno u odnosu na više od 1.000 sredinom marta, "Švajcarska se ponovo rađa", kako je rekla predsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Simoneta Somaruga predstavljajući ove odluke.

"Sada znamo da je moguće kontrolisati ovaj virus. I zato je savezna vlada donela odluku o ublažavanju mera od 6. juna", dodala je ona.

Od tog datuma, sve ustanove za zabavu i razonodu kao što su kockarnice i zoološki vrtovi, kao i bazeni moći će da ponovo rade. Strukovne i srednje škole i univerziteti takođe će moći da nastave sa radom.

Uspinjače i turističke atrakcije takođe će biti ponovo otvorene, a sa radom će nastaviti i erotski saloni.

Sportska takmičenja sa publikom takođe će biti moguća. Međutim, takmičenja za sportove koji uključuju direktan kontakt, poput rvanja i džudoa, biće moguća od 6. jula, a to važi i za sportove koji podrazumevaju blizak kontakt.

Međutim, treninzi će biti dozvoljeni od 6. juna, uključujući i sportove koji uključuju blizak kontakt.

Švajcarska vlada namerava da do 6. jula ponovo uspostavi slobodu kretanja i putovanja sa svim zemljama šengenskog prostora. Granične kontrole sa Nemačkom, Austrijom i Francuskom biće ukinute 15. juna.

Ublažavanje mera u Švajcarskoj, koja nije uvela tako striktne mere izolacije, počelo je 27. aprila.

Ograničenje na grupe od četiri osobe u restoranima biće ukinute 6. juna, ali će oni i dalje raditi do ponoći, kao i diskoteke i noćni klubovi.

U Švajcarskoj je od korona virusa umrlo 1.650 osoba. Vlada je 16. marta ocenila situaciju "vanrednom" kako bi mogla da uvede vanredne mere, a vanredna situacija će biti ukinuta 19. juna.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.