Švajcarska pod vlašću žena

Izvor: B92, 22.Sep.2010, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarska pod vlašću žena

Cirih, Švajcarska

Bern -- Jedna od najkonzervativnijih evropskih zemalja, Švajcarska, prvi put je dobila vladu u kojoj većinu čine žene.

Švajcarskoj feminizam nikada nije bio jača strana - tamo žene pravo glasa imaju tek poslednjih 40 godina.

Parlament te zemlje je, međutim, prvi put u istoriji izglasao vladu u kojoj većinu čine dame, a zahvaljujući rekonstrukciji sedmočlanog kabineta posle ostavke dvojice ministara, jedno od upražnjenih mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << popunila je Simoneta Somaruga i tako postala četvrta žena u vladi.

Očekuje se da će i drugo slobodno mesto takođe pripasti ženi.

Tradicionalno sporedna uloga

Žene u javnom životu u Švajcarskoj tradicionalno igraju sporednu ulogu.

Pravo glasa dobile su tek 1971. godine, a na lokalnom nivou poslednji kanton im je dozvolio da glasaju tek 1990. godine.

Čini se zbog toga da je pred novom vladom, što se tiče jednakosti polova, i dalje ogroman posao.

"Nemojte da mislite da se u Švajcarskoj sprema feministička revolucija", kaže politikolog Regula Stampli.

Ona navodi da sastav nove vlade samo odražava odnos švajcarskog društva prema politici uopšte:

"Sada kada žene imaju većinu u vladi, to možda više govori o značaju koji se pridaje politici u Švajcarskoj nego o napretku u poštovanju prava žena. Jer ako pogledate druge institucije u zemlji koje su daleko moćnije od vlade - kao što je banka UBS, farmaceutska kompanija Novartis ili velike medijske korporacije - tamo žene morate da tražite lupom", kaže ona.

Manje plate, manja prava...

''Politika u Švajcarskoj nije naročito važna''

Žene u Švajcarskoj u proseku primaju znatno manje plate od muškaraca; porodiljsko odsustvo je najkraće u čitavoj Evropi, a država za vrtiće i čuvanje predškolske dece ne izdvaja ni trećinu iznosa koji preporučuje UNICEF.

Žene se politikom bave tako uspešno zato što politika u Švajcarskoj nije naročito važna, kaže Regula Stampfli - i to je fenomen koji se zbog globalizacije, pojavljuje i u drugim ekonomski razvijenim zemljama.

"Globalizacija, naravno, vrši ogroman uticaj na vođenje politike u ekonomski veoma razvijenim zemljama poput Švajcarske, naročito ako te zemlje imaju i izuzetno razvijen finansijski sektor. Takođe treba imati na umu da je ženama u Švajcarskoj vrlo lako da se bave politikom, zato što to nije naročito dobro plaćen posao. Karijera u politici najčešće počinje na volonterskoj osnovi, a poslanici u švajcarskom parlamentu ne dobijaju platu. Zato je ženama, naročito ako imaju decu, relativno lako da upravo u politici započnu novu karijeru."

Solidarnost je korisna

Ali, da li bi ženska dominacija u vladi mogla da donese promene u čitavom društvu i ženama otvori vrata i u drugim važnim institucijama?

Regula Stampli je po tom pitanju, kako sama kaže, vrlo sumnjičava:

"Nisam baš sigurna. Moram da kažem da je prilično uzbudljivo to što imamo žensku većinu u vladi. Naravno, treba imati na umu da one u vladu nisu ušle kao žene, nego kao predstavnici svojih stranaka, a švajcarska vlada je i dalje veoma desničarski nastrojena. Ipak, među ženama postoji solidarnost, koja im pomaže da napreduju u politici. Volela bih kada bi to isto moglo da se desi i u bankama i medijima i farmaceutskim kompanijama."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.