Švajcarska: Polanski neće biti isporučen SAD

Izvor: S media, 12.Jul.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarska: Polanski neće biti isporučen SAD



Švajcarska je donela odluku da ne isporuči režisera Romana Polanskog Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gde bi se suočio sa optužbama za silovanje u slučaju koji datira još iz 1977. godine.


"Razlog za ovu odluku nalazi se u činjenici da nije bilo moguće isključiti, sa potrebnom sigurnošću, grešku u američkom zahtevu za ekstradiciju", navodi se u saopštenju švajcarskog Ministarstva pravde.

Švajcarski ministar pravde Evelin Vildmer-Šlumpf >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rekla je da francusko-poljski režiser neće biti izručen u SAD i da su ukinuta ograničenja njegove slobode.

Polanski je uhapšen u Cirihu u septembru 2009. godine na osnovu poternice iz SAD i bio je u zatvoru dok mu sud nije odredio da bude u kućnom pritvoru u njegovoj brvnari u skijaškom odmaralištu Gštadu.

Polanski je navodno davao 13-ogodišnjoj Samanti Gejmer šampanjac i drogu tokom foto snimanja 1977. godine u kući njegovog prijatelja glumca Džeka Nikolsona pre nego što je stupio u seksualne odnose sa njom, uprkos njenom protivljenju.

On je prvobitno optužen na osnovu šest tačaka optužnice, ali su te optužbe, nakon pogodbe o izjašnjenju o krivici, kasnije umanjene na nezakonite seksualne odnose.

Režiser je bio pod psihijatrijskom procenom 42 dana, ali je pobegao iz SAD veče pre izricanja presude 1978. godine strahujući da će se sudija predomisliti.

Porodica i prijatelji Romana Polanskog pozdravli su danas odluku vlasti Švajcarske da odbiju američki zahtev za njegovo izručenjem i oslobode ga.

Režiserova supruga, francuska glumica Emanuel Sajgner izjavila je da je ovo "kraj noćne more", nakon što je zvanični Bern objavio da je 76-godišnji Polanski slobodan i da neće biti izručen Americi.

"Iskreno se radujem novim planovima i tome što ću ponovo imati normalan porodični život, naročito sa svojom decom, koja ne zaslužuju ove patnje", saopštila je 44-godišnja glumica.

Podeli ovu vest sa prijateljima na FACEBOOK-u klikom na dugme.

Povezane vesti

Šest osoba ubijeno u pucnjavi u SAD

Galuči: SAD podstiču nasilje na severu Kosova

Roman Polanski slobodan

Medvedev: Ostaci hladnog rata odlaze u prošlost

Četvrti dan "Egzita"

Komentari

Ostavi komentar Nema komentara

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.