Svadba leoparda

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2010, 04:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svadba leoparda

06.12.2010. - Svetski fond divlje prirode Rusije spaja leoparde

U nacionalnom parku u Sočiju planiraju svadbu leoparda. Stručnjaci Svetskog fonda divlje prirode Rusije počeće početkom januara da upoznaju ženku i mužjaka leoparda. Ovo provodadžisanje je u okviru specijalnog programa za vraćanje ovih divnih životinja na Kavkaske planine.

Sada u Sočinskom nacionalnom parku žive četiri leoparda – dva mužjaka iz Turkmenije i dve ženke iz Irana. Kako kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << stručnjaci najveće šanse za sparivanje imaju trogodišnja ženka Mino i mladi mužjak Alous. Njihovi potomci treba da budu početak nove populacije azijskog leoparda. Nekada su ove graciozne životinje bile široko prisutne na ruskom Kavkazu i naseljavale sve planinske teritorije. Ali sredinom prošlog veka su u potpunosti nestale zbog uticaja čoveka.

Jedini način da se leopard vrati na Kavkaske planine jeste ono što zoolozi zovu reintroprodukcijom. To je dugogodišnji rad na veštačkom sparivanju. „Osnovni problem je naći par. Proces je težak i rezultati kontakta su nepredvidljivi- kaže koordinator programa veštačke raznovrsnosti Svetskog fonda divlje prirode Rusije Vladimir Krever:

Mužjak kao jači može da povredi pa čak i da ubije ženku. Zato se životinje u početku stavljaju u dva susedna kaveza. Pažljivo posmatramo kako se ponašaju, da li se pojavljuje uzajamna simpatija. Ako vidimo da je ima, onda se posle nekog vremena otvara vrata između kaveza. I to je najteži momenat, jer čak i kada su se životinje prethodno normalno ponašale, čim jedna pređe na teritoriju druge može da se pojavi agresija.

Ako provodadžisanje prođe uspešno možemo se nadati da će se priraštaj pojaviti u martu-aprilu. Zoolozi planiraju da male leoparde puste na teritoriju kavkaskog biosfernog zabrana. Zato se sada opremaju specijalna mesta na kojima će mali leopardi moći da uče da love.

Program obnavljanja populacije leoparda na Severnom Kavkazu radi od prošle godine. Finansira ga federalni budžet u okviru programa pripreme za Zimske Olimpijske igre u Sočiju 2014 godine. Sasvim je moguće da leopard bude maskota sočinske Olimpijade. Mnogi su za svoje radove poslate na konkurs za maskotu uzeli upravo ovu divlju mačku. Ljubitelji leoparda kažu da gracioznost, plemenitost, snaga i spretnost odgovaraju u potpunosti olimpijskom duhu.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/wwarby/cc-by

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.