Izvor: B92, 04.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra presuda Sadamu Huseinu

Bagdad -- Iračka vlada uvodi jake mere bezbednosti u očekivanju presude bivšem iračkom predsedniku Sadamu Huseinu, kome preti smrtna kazna.

Vlada je stavila vojsku u stanje pripravnost, zabranila odsustva vojnicima i izlazak iz kasarne, i najavila policijski čas u Bagdadu i još dve pokrajine. "Iračka Vlada će uvesti policijski čas u Bagdadu i pokrajinama Dijala i Salahedin, severno od Bagdada", izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost Muafak al-Rubaj. U Bagdadu je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već zabranjeno kretanje automobila od 21 do 6 sati.

Advokati Sadama Huseina zatražili su juče odlaganje verovatne smrtne presude za bivšeg lidera Iraka, i ocenili da je vreme izricanje presude "tempirano" da pomogne Republikancima predsednika SAD Džordža Buša u predstojećim izborima za Senat.

Vođa odbrane Sadama Huseina, advokat Halil al-Dulaimi rekao je britanskoj agenciji Rojters da je nedavno sudu poslao pismo, u kojem je tražio odlaganje donošenja presude bivšem lideru Iraka i sedmorici njegovih saradnika, optuženih za zločine protiv čovečnosti.

"Tražili smo najmanje dvomesečno odlaganje koje bi nam omogućilo da dovršimo našu prezentaciju u situaciji u kojoj su naša prava odbrane prekršena, a našim klijentima uskraćena puna pravna odbrana", rekao je Dulaimi.

Sadam Husein i sedmorica njegovih saradnika optuženi su za ubistvo 148 šiitskih seljaka u selu Dudžail 1982. godine, posle neuspelog atentata na njega.

Presudu o krivici Sadama izreći će veće od pet sudija. Ako njegova krivica bude potvrđena, kaznu će razmatrati devetočlano sudijsko veće. To veće nema vremensko ograničenje za donošenje odluke, ali ako smrtna kazna bude potvrđena, kazna se mora izvršiti u roku od 30 dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.