Sutra nastavak pregovora o novoj hrvatskoj vladi

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Nov.2015, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra nastavak pregovora o novoj hrvatskoj vladi

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko izjavio je da je jutros primio predlog Mosta za nastavak pregovora o formiranju vlade i da će se sutra razgovarati o temama preduzetništva i pravosuđa.

"Dobili smo ponudu da razgovaramo po sekcijama, pravosuđe, preduzetništvo. To je dobro. Pokazaćemo da imamo program na kojem smo radili tri godine", izjavio je Karamarko novinarima u Zagrebu i dodao da s predstavnicima Mosta nije bilo neformalnih sastanaka. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

On je izrazio očekivanje da će pregovori biti završeni za desetak dana, a na pitanje ima li HDZ više od 59 potpisa, koliko je koalicija osvojila mandata na izborima, lider HDZ odgovorio je da se "stvari kreću u tom smeru".

Upitan na koliko mandata Mosta računa, Karamarko je rekao da ne želi da razgovara na taj način, jer ta stranka treba da bude homogena. On je rekao da ne zna da li je Most odustao od ideje o jedinstvenoj vladi u kojoj bi bila i Socijaldemokratska partija (SDP).

"Nisam do kraja to shvatio, treba razjasniti, jer bi sam Most sebe doveo u kontradikciju kad bi seli za isti sto s onima koji su doveli hrvatsku privredu na rub provalije", izjavio je šef HDZ.

Očekuje se da i koalicija okupljena oko SDP sutra nastavi pregovore s Mostom, strankom od koje zavisi da li će i koja opcija formirati buduću vladu ili će se ići na nove izbore.

Predstavnici Mosta s 19 mandata osvojenih na parlamentarnim izborima 8. novembra postali su najtraženiji političari budući da vodeće stranke u Hrvatskoj – HDZ i SDP bez njih ne mogu da formiraju vlast.

Zbog tajnih pregovora sa liderom SDP Zoranom Milanovićem, iz Mosta je prošle sedmice isključen jedan od najistaknutijih članova te regionalne stranke, bivši zamenik predsednika HDZ Drago Prgomet.

U javnosti je po objavljivanju rezultata izbora počelo da se spekuliše o mogućnosti da dođe do podela u Mostu oko podrške SDP ili HDZ, jer su se u toj stranci okupile nezavisne liste, načelnici opština i gradonačelnici različitih političkih profila – i sa desnice i sa levog centra.

Tako se nagađa da je Petrov bliži HDZ, a Prgomet SDP-ovoj koaliciji budući da je zbog neslaganja s liderom HDZ Tomislavom Karamarkom početkom godine napustio tu stranku.

Koalicija HDZ ima 59 mandata, a SDP-ova 56, s tim da računa na podršku tri poslanika Istarskog demokratskog sabora i najmanje šest od osam manjinskih poslanika.

Nagađa se da Milanović ima podršku još nekoliko poslanika manjih stranaka koje su ušle u Sabor, te da mu za formiranje Vlade ne treba podrška svih poslanika Mosta.

Za formiranje vlade potrebno je najmanje 76 glasova u Saboru.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

PREDIZBORNA KOMBINATORIKA Sutra nastavak pregovora o novoj hrvatskoj vladi

Izvor: Blic, 16.Nov.2015

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko izjavio je da je jutros primio predlog grupe Most za nastavak pregovora o formiranju vlade i da će se sutra razgovarati o temama preduzetništva i pravosuđa..."Dobili smo ponudu da razgovaramo po sekcijama, pravosuđe, preduzetništvo....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.