Sutorina „poljuljala” dobre odnose Republike Srpske, Federacije BiH i Crne Gore

Izvor: Vostok.rs, 23.Jan.2015, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutorina „poljuljala” dobre odnose Republike Srpske, Federacije BiH i Crne Gore

23.01.2015. - Iz RS kažu da je problem Sutorine „kreiran u Sarajevu”. – Filip Vujanović odložio slanje Milana Lakića za ambasadora Crne Gore u BiH

Sarajevo – Donedavno su se političari u Sarajevu hvalili kako su uspešno završeni višegodišnji razgovori o razgraničenju i utvrđivanju granice između BiH i Crne Gore i kako će te dve države „od svih članica bivše SFRJ prve rešiti pitanje granice”, jer će „uskoro potpisati i sporazum u skladu sa dogovorenim”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << A onda su stali na stranu nekih sarajevskih intelektualaca koji su izašli sa tezom da je Sutorina kod Herceg Novog vlasništvo BiH i da ne može pripasti Crnogorcima, kako to sporazum predviđa.

Tako je već završena priča o granici između BiH i Crne Gore ponovo otvorena, a pripremljeni sporazum stavljen na čekanje, što bi, po mišljenju mnogih, ali i po nekim potezima zvanične Podgorice, koja ne gleda blagonaklono na poruke iz Sarajeva, moglo da poljulja dobre međudržavne odnose.

Jedan od tih poteza povukao je u prošli petak predsednik Crne Gore Filip Vujanović koji je, zbog novonastalih nesporazuma oko Sutorine, odgodio slanje Milana Lakića za ambasadora Crne Gore u BiH.

Samo dan ranije u Predstavničkom domu parlamenta BiH obavljena je rasprava o predlogu rezolucije o Sutorini, koju je uputio poslanik SDP-a Denis Bećirović, kojom se traži da se potpisivanje predloga ugovora o granici između BiH i Crne Gore zaustavi i oceni „neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim”, te vrati na ponovno razmatranje.

Izjašnjavanje o rezoluciji odgođeno je do 27. februara, do kada bi, kako je zaključeno, Ustavnopravna komisija trebalo da organizuje javnu raspravu o pitanju statusa Sutorine i da dostavi zaključke sa te rasprave. Međutim, zaključke nije podržala većina poslanika iz RS, zbog čega su upućeni kolegijumu Predstavničkog doma na usaglašavanje.

Na inicijative i poruke iz Sarajeva, kojima se Crnoj Gori osporava pravo vlasništva nad Sutorinom, crnogorski zvaničnici gledaju sa zabrinutošću, jer je za njih razgraničenje između njihove zemlje i BiH „završeno pitanje koje oni više neće otvarati”, jer je, kako navode, ostalo samo da se to ozvaniči potpisivanjem ugovora. Izražavaju i nadu da će sve biti rešeno u „duhu dobrosusedske i regionalne saradnje”.

Uz zabrinutost i naklonost dobroj saradnji dve zemlje, u crnogorskim službenim krugovima postavljaju i pitanja „zašto se sve inicira iz Sarajeva i zašto se ova tema nije potezala tokom sedmogodišnjih pregovora državnih komisija o razgraničenju”.

U Sarajevu se tako ne razmišlja, oni koji su nanovo otvorili pitanje granice između BiH i Crne Gore tvrde da Sutorinu „neće tako lako pokloniti Crnoj Gori”, spremni su braniti je i pred Međunarodnim sudom pravde.

„Treba da pokušamo da se dogovorimo, ako se ne možemo dogovoriti, zašto bi se onda neko u BiH i Crnoj Gori bojao Međunarodnog suda pravde”, izjavio je Bećirović.

Lider Demokratskog fronta Željko Komšić,bivši član Predsedništva BiH kome je Savet ministara BiH uputio predlog ugovora o granici između Crne Gore i BiH da ga prihvati i uputi u parlament BiH na ratifikaciju, što nije učinjeno, traži i dokaze za aktuelnu priču o Sutorini.

„Ako postoje dokazi, dajte da ih vidimo. Prezentirajte te dokaze i onda o svemu možemo razgovarati”, rekao  je on.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je problem Sutorine „kreiran u Sarajevu”, navodeći da je RS ranije dala saglasnost na rad zajedničke komisije koja je trebalo da utvrdi granice, te da se „sada pojavio taj problem u vezi sa Sutorinom koji su, pre svega kreirali ljudi iz Sarajeva”.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, ocenila je da je to što se trenutno događa oko Sutorine „ozbiljna stvar” i da, kako je kazala, ne smemo od naših suseda praviti neprijatelje.

„To što je neko nekome poklonio, a nije katastarski uvedeno, ne znači naše pravo da mi to možemo dobiti”, navela je Majkićeva aludirajući na Đuru Pucara Starog koji je, prema tvrdnjama iz Sarajeva, 1945. godine Sutorinu navodno poklonio Crnoj Gori u dogovoru sa svojim crnogorskim partijskim drugom Blažom  Jovanovićem.

Dušanka Stanišić

-----------------------------------------------------------------------

Konjević: Sutorina priznata priznavanjem država

Podgorica – Inicijativa u vezi sa Sutorinom neće uticati na odnose dve države jer je ona rezultat  unutrašnjeg talasanja u Bosni i Hercegovini, poručio je juče crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

„Važno je da i građani Crne Gore, međunarodna zajednica i regionalne države shvate da Crna Gora vodi korektnu regionalnu politiku i da smo kao takvi prepoznati u međunarodnoj zajednici”, rekao je juče poslanicima crnogorskog parlamenta Konjević, dodajući da pitanje Sutorine neće uticati na odnose Crne Gore i BiH, jer su dve države priznale jedna drugu u okviru tih granica.

N. Đ.

Izvor: politika.rs    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.